Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Binnentrap

Als je een nieuwe binnentrap laat plaatsen, denk je best op voorhand na over de vorm, de kleur, het materiaal… Een binnentrap speelt namelijk een belangrijke rol in de uitstraling van je interieur. Bovendien is niet elke soort trap geschikt voor elke ruimte. Maar welke soorten kan je nu plaatsen? Wat zijn de mogelijke materialen, bekledingen…? En wat kost een binnentrap? Je leest het hier.

Ga snel naar:
Mogelijke uitvoeringen
Binnentrappen prijzen
Werkwijze binnentrap plaatsen
Aandachtspunten binnentrap kiezen
Inspiratie & voorbeelden 
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Welke soorten binnentrappen kan je plaatsen?

Wanneer je een nieuwe binnentrap laat plaatsen, is de soort trap 1 van de belangrijkste keuzes. Niet elke soort trap past namelijk in elke ruimte. Bovendien bepaalt de vorm van je trap in grote mate de uitstraling ervan. We zetten hieronder de meest voorkomende soorten binnentrappen op een rij:

 • Steektrap: een steektrap is de meest standaard trap. Het is een rechte trap zonder draaiingen die ook bekend staat als een molenaarstrap. Door zijn eenvoud kan je dit type trap bijna in elke woning plaatsen, op voorwaarde dat je voldoende plaats hebt.
 • Kwartdraaitrap: dit type trap heeft een draai van 90 graden naar links of rechts. Die draai kan bovenaan of onderaan de trap zijn. Een kwartdraaitrap is praktisch voor kleinere ruimtes om plaats te besparen en kan je makkelijk in hoeken plaatsen.
 • Bordestrap: dit type trap bestaat uit 1 of meer steektrappen die met elkaar verbonden zijn via bordessen of platformen. Bordestrappen komen vaak voor wanneer je 90 of 180 graden moet draaien om de bovenverdieping te bereiken of in hoge ruimtes.
 • Draaitrap: deze trap draait rond 1 centrale as in een halve cirkel of meer. Draaitrappen nemen weinig ruimte in beslag en zijn daardoor ideaal voor kleinere ruimtes. Bovendien zijn deze trappen vaak ook minder steil en geven ze een gevoel van veiligheid.
 • Wenteltrap: ook wenteltrappen zijn draaitrappen, maar draaien rond een vrije ruimte. Hoeveel graden je trap draait, kan variëren. Wenteltrappen zijn plaatsbesparend en beschikbaar in verschillende vormen en formaten. Daardoor kan je ze in praktisch elke woning laten plaatsen.

Binnentrap laten plaatsen? Contacteer een ervaren trappenmaker. Deze kan je adviseren over de meest geschikte soort trap op basis van jouw situatie en budget. Vind en vergelijk experts in je buurt.

trap binnen

 

Mogelijke uitvoeringen

Naast de soort trap zijn er ook nog een aantal andere keuzes die je kan maken voor de vormgeving van je binnentrap. We zetten er hieronder enkele op een rij:

 

1. Materiaal

De meest voorkomende materialen voor binnentrappen zijn hout, beton, metaal en glas. Elk materiaal heeft z’n eigen kenmerken. Een kort overzicht:

 • Hout: binnentrappen uit hout hebben een warme en tijdloze uitstraling. Er zijn tal van houtsoorten waaruit je kan kiezen zoals eiken, beuken, afzelia, meranti… Door de vele mogelijke uitvoeringen vind je binnen elk budget wel een houten binnentrap.
 • Beton: betonnen trappen zie je steeds vaker in moderne woningen. Je kan zulke trappen gewoon zo gebruiken of je kan kiezen uit tal van andere afwerkingsmogelijkheden. Zo kan je bijvoorbeeld bovenop je betonnen trap hout, natuurstenen, tapijt… leggen.
 • Metaal: een binnentrap in aluminium, ijzer, staal… is erg sterk en onderhoudsvriendelijk. Ook de look van een metalen trap binnen is een populaire reden om voor dit materiaal te kiezen. Vooral bij meer industriële of moderne interieurs komen ze vaak voor.
 • Glas: glazen trappen passen perfect bij moderne interieurs. Ze zien er elegant en stijlvol uit en bovendien laten ze licht door. Daardoor behoud je in je woning een groot ruimtegevoel. Verder kan je glas ook makkelijk combineren met andere materialen zoals hout of metaal.

 

2. Bekleding

Om je trap af te werken, zijn er ook nog heel wat verschillende trapbekledingen mogelijk. We sommen hieronder enkele opties op:

 • Hout: je kan bijna elke soort trap binnen bekleden met hout om een warme uitstraling te creëren. Overzettreden uit hout zijn hier ideaal voor.
 • Natuursteen: ook verschillende natuurstenen zoals graniet, marmer, blauwe hardsteen… zijn een populaire trapafwerking. Natuurstenen zijn meestal erg duurzaam.
 • Tapijt: ook een tapijten trapbekleding is nog steeds erg populair. Tapijt is moeilijker te onderhouden, maar voelt zachter en warmer aan wanneer je erop loopt.
 • Marmoleum of vinyl: deze trapbekleding is slijtvast en makkelijk te onderhouden. Bovendien is het in steeds meer kleuren en afwerkingen beschikbaar.
 • Betonstuc: tot slot is ook betonstuc een veel voorkomende trapbekleding. Dat heeft vooral te maken met de tijdloze uitstraling en de verschillende mogelijke grijstinten en designs.

 

3. Afwerking & extra’s

Tot slot kan je je trap nog op verschillende manieren afwerken. Zo kan je bv. trapverlichting plaatsen in de treden of de spil van je binnentrap. Denk daarnaast ook zeker na over beveiliging voor je trap. Zo is een trapleuning in veel gevallen geen overbodige luxe. Ook deze kan je volledig naar je eigen smaak vormgeven.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Een trappenmaker kan je verder informeren over de mogelijke uitvoeringen voor binnentrappen en geeft je advies op maat over welke trap geschikt is voor jouw woning. Kom in contact met trappenmakers in de buurt.

 

Binnentrappen prijzen

De prijs voor je binnentrap hangt vooral af van het soort trap en de grootte. Gemiddeld beginnen de prijzen te lopen vanaf € 1.500 (excl. btw en incl. plaatsing). In de tabel hieronder geven we een overzicht van enkele richtprijzen per type trap:

Soort binnentrapStartprijs (excl. btw en incl. plaatsing)
SteektrapVanaf € 1.500
KwartdraaitrapVanaf € 2.500
BordestrapVanaf € 5.000
DraaitrapVanaf € 2.000
WenteltrapVanaf € 3.000

Benieuwd naar de totale kostprijs voor jouw binnentrap? Vraag dan zeker offertes aan bij vakmannen in de buurt via onze offerteservice. Zo kan je prijzen, adviezen, voorgestelde ontwerpen… vergelijken en een doordachte keuze maken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

 

binnentrap

 

Werkwijze binnentrap plaatsen

Hoe gaat een vakman nu te werk wanneer deze een binnentrap plaatst? We zetten hieronder de stappen op een rij die een trapspecialist doorgaans volgt:

 1. Ontwerp kiezen

  Voor een vakman aan de werken begint, is het natuurlijk belangrijk om het ontwerp van je trap te kiezen. Daarvoor zit een trappenmaker met jou samen. Zo kan deze je advies geven over welke soort trap mogelijk is in je woning. Daarbij houdt hij altijd rekening met je eigen wensen, voorkeuren en budget. Je kan dan uiteraard nog kiezen of je een prefab trap of een binnentrap op maat wil laten plaatsen.

 2. Bestaande trap eventueel weghalen

  Als er nog een oude trap in je ruimte staat, moet een vakman deze natuurlijk eerst weghalen. Dat werkje vraagt enige precisie en voorzichtigheid, zodat muren en vloeren niet beschadigd geraken. Kijk zeker op voorhand of de afbraak van je bestaande trap en de afvoer van het afval in de totale prijs inbegrepen zit.

 3. Binnentrap plaatsen

  Nu kan de vakman je nieuwe binnentrap plaatsen. Hoe deze dat aanpakt en hoelang de plaatsing duurt, hangt af van het gekozen materiaal, de trapvorm en de trapbekleding. Meestal duurt de plaatsing slechts 1 of enkele dagen.

 4. Trap afwerken

  Tot slot zorgt een vakman ook nog voor de afwerking van je trap. Hij kan dan de trapbekleding plaatsen, de binnentrap schilderen, anti-slip aanbrengen, verlichting plaatsen, een beschermende laag of glanslaag aanbrengen… Ook dit hangt opnieuw af van je eigen keuzes en voorkeuren.

 

Aandachtspunten binnentrap kiezen

Bij de keuze voor je binnentrap zijn er enkele zaken waar je best rekening mee houdt. We zetten de belangrijkste aandachtspunten hieronder op een rij:

 

TIP 1: hou rekening met de beschikbare ruimte

Vooral bij de keuze voor een trapvorm is het belangrijk om rekening te houden met de beschikbare ruimte in je woning. Als je veel ruimte beschikbaar hebt, kan je bijvoorbeeld kiezen voor een steektrap of wenteltrap. Is de ruimte in je woning beperkt? Dan is een draaitrap of kwartdraaitrap meer aangeraden.

 

TIP 2: kies een trap op maat van jouw interieur

Bij de keuze voor je binnentrap denk je best niet enkel na over het praktische aspect, maar ook over de esthetische kant. De verschillende materialen en trapbekledingen kunnen je trap bijvoorbeeld een heel andere uitstraling geven. Zo is een metalen trap ideaal voor moderne woningen, terwijl hout dan weer een landelijkere look aan je woning geeft.

 

TIP 3: denk ook na over de veiligheid van je trap

Een trap moet niet alleen praktisch zijn en er mooi uitzien, ook de veiligheid van je binnentrap is een belangrijk aspect. Denk bijvoorbeeld na over de plaatsing van een trapleuning. Ook hierbij zijn er eindeloze mogelijkheden voor de vormgeving. Verder kan je ook anti-slip vernis of strips gebruiken of trapverlichting plaatsen om de veiligheid van je binnen trap te verhogen.

 

TIP 4: kies een trap binnen je budget

Hou tot slot bij je vormgevingskeuzes ook rekening met je eigen budget. Zo is een eiken trap bijvoorbeeld goedkoper dan een trap in inox, net zoals een trapbekleding met tapijt goedkoper is dan een trapbekleding met natuursteen. Ook de vorm van je trap bepaalt in sterke mate de uiteindelijke kostprijs. Kies dus niet alleen een praktische, mooi en veilige trap, maar ook eentje die binnen je budget past.

 

Ontvang advies op maat van een trappenmaker!

Niet zeker over wat nu de meest geschikte trap is voor jouw woning? Welk materiaal je best kiest? Hoe de vorm van je binnentrap er moet uitzien? Een trappenmaker kan je verder informeren over de mogelijkheden en geeft je advies op maat, rekening houdende met alle bovenstaande aandachtspunten. Laat je adviseren door een expert!

 

4 inspiratievoorbeelden van binnentrappen

Nog niet zeker over de vormgeving van jouw binnentrap? Hieronder vind je nog enkele geslaagde realisaties van binnentrappen ter inspiratie:

 

VOORBEELD 1: binnentrap uit hout

houten binnentrap

Deze binnentrap is bekleed met hout en zorgt voor een mooi contrast met de witte muren, vloer en plafond. Het gaat in dit geval om een kwartdraaitrap met een draai van 90 graden onderaan de trap. De trap is verder nog afgewerkt met een glazen wand. Het geheel ziet er elegant uit en geeft de ruimte een moderne look.

 

 

VOORBEELD 2: draaitrap binnen uit metaal en hout

draaitrap metaal

Op de bovenstaande foto zien we een draaitrap die rond 1 centrale as draait. Door de vorm van de trap neemt deze weinig plaats in en kan je deze perfect in het midden van de ruimte plaatsen. De binnentrap is gemaakt uit een combinatie van zwart metaal en hout. Ook de trapleuning is van metaal. Daardoor past de trap goed bij de rest van het interieur en ziet deze er tijdloos uit.

 

 

VOORBEELD 3: houten steektrap met zwevende treden

houten steektrap

In deze woning werd gekozen voor een rechte steektrap die tegen de muur geplaatst is. De zwevende treden zijn gemaakt uit hetzelfde hout als de vloer en passen dus mooi in de ruimte. De trap is afgewerkt met een leuning die bestaat uit hout en metaal. Deze binnentrap ziet er modern uit en heeft een landelijke touch.

 

 

VOORBEELD 4: bordestrap uit hout en metaal

bordestrap staal hout

De binnentrap op bovenstaande foto is een bordestrap, die bestaat uit 2 rechte steektrappen waartussen een platform bevestigd is. Op die manier draait de trap 180 graden en heb je even rust tussen de 2 steektrappen. De combinatie van hout en metaal ziet er modern en elegant uit.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele trappenmakers