Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trap zandstralen

Heb je een mooie houten trap met veel ornamenten die je terug wil brengen naar zijn oorspronkelijke glorie? Dan is zandstralen wellicht een goede optie. Zandstralen kun je zien als een moderne en zeer efficiënte manier van schuren. Door houten meubelen of trappen te laten zandstralen worden ze weer als nieuw en dat in een fractie van de tijd die schuren in beslag zou nemen.

 

zandstralenWat is zandstralen?

Bij zandstralen wordt een straalmiddel (zand, keramische parels) onder hoge druk op een oppervlak gespoten. Door de schurende werking van het straalmiddel kunnen oude afwerkingslagen zoals vernis, beits en verf zeer efficiënt van het oppervlak verwijderd worden. Alle kieren, hoekjes en gaatjes worden netjes schoon gestraald waardoor een egaal schoon oppervlak ontstaat. Zandstralen is een stuk minder arbeidsintensief dan schuren en kan over het algemeen vrij snel gebeuren.

 

Welke houtsoorten zijn geschikt voor zandstralen?

Alleen de hardere houtsoorten zoals beuken en eiken komen in aanmerking voor zandstralen. Zachte houtsoorten (zoals dennenhout) raken te veel beschadigd door het straalmiddel dat onder hoge druk op het houtoppervlak wordt gespoten. Mits een lagere druk en aanpassing van het straalmiddel is het echter wel mogelijk om ook deze zachte houtsoorten schoon te stralen.

 

Prijs trap zandstralen

De prijs voor het zandstralen van een trap is voornamelijk afhankelijk van de huidige afwerking van de trap, de grootte van de trap en de mate van bereikbaarheid. De voorbereidingswerkzaamheden kosten ook veel tijd, mogelijk kun je hier wat op besparen door dit zelf te doen, dit in overleg met de trappenexpert. Gemiddeld genomen bedraagt de prijs voor het zandstralen van een trap €30 tot €40 per vierkante meter.

Voor een vrijblijvende prijs op maat voor al je renovatiewerken en herstellingswerken aan trappen kan je gebruik maken van onze online offertedienst. Klik hier voor meer info.

 

zandstralen trap

 

Aandachtspunten en werkwijze trap zandstralen

Bij het zandstralen van een trap komt er nogal wat stof vrij. De ruimte waarin de trap staat moet dan ook eerst goed afgeplakt worden zodat het stof niet in de aanpalende ruimtes terecht kan komen. Dit wordt overigens allemaal keurig voor je gedaan en achteraf worden de materialen netjes afgevoerd zodat overlast tot een minimum blijft beperkt.

Wanneer alle voorbereidende werkzaamheden zijn verricht kan men overgaan tot het zandstralen zelf. Men kan kiezen uit een aantal verschillende straalmiddelen waaronder glasparels, keramische parels of een mineraal zand. De keuze van het middel en de korrelgrootte is afhankelijk van de houtsoort en de afwerking van de trap (verf, olie, vernis). Door te stralen met zachte glasparels kan men een zeer fijne afwerking bereiken. Voor sterk hout, zoals bovenstaande eiken balk, is mineraal zand prima geschikt.

Tijdens het zandstralen houdt men een bepaalde afstand tot het houtoppervlak en wordt de druk nauwkeurig in de gaten gehouden. Hoe lang men bezig is hangt af van het soort afwerkingslaag en de dikte ervan. Oude verflagen zijn in de regel een stuk lastiger te verwijderen dan vernis- of beits en daarom zal men hier wat meer tijd mee kwijt zijn.

 

Hoe lang duurt het zandstralen van een trap?
Dat hangt voornamelijk af van de grootte van de woning. Maar gemiddeld genomen kost het één tot twee dagen.

1e dag: voorbereidende werkzaamheden: nauwkeurig afplakken van de ruimte
2e dag: zandstralen en schoonmaken van de ruimte

De trap moet daarna nog afgewerkt worden. Afhankelijk van het aantal lagen vernis of beits kan dit tot drie dagen in beslag nemen omdat de lagen tussendoor moeten drogen.

 

Wil je je trap zandstralen en hiervoor een professional inschakelen? Via de offerteservice kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen voor traprenovaties. Klik hier voor meer info.

 

Mogelijke afwerkingen van een gezandstraalde trap

Na het zandstralen heeft de trap zijn oorspronkelijke kleur en structuur terug en kan hij opnieuw afgewerkt worden. De zandstraalder zal je over de verschillende mogelijkheden en producten adviseren. Indien gewenst kun je de afwerking ook uitbesteden, mogelijk zijn er kortingen mogelijk omdat je beide werkzaamheden door dezelfde expert laat verrichten.

 

Zandstralen van meubels

Oude meubelen van goede kwaliteit kunnen ook gezandstraald worden, mits de houtsoort voldoende hard is. Tegenwoordig is het restylen van oude meubelen erg populair omdat de lichtere houtsoorten weer erg in zijn. Door je oude donkere meubelen te laten zandstralen kun je ze een paar tinten lichter maken. Ze lijken dan weer als nieuw en passen goed in een modern interieur. Ook (kast)deuren, plafondbalken en andere houten materialen kunnen gezandstraald worden.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers