Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Zwevende trap

Zwevende trappen zie je vaak in woningen met een strak en modern interieur. Daar zijn goede redenen voor: een zwevende trap doet een ruimte namelijk groter aanvoelen en is in vergelijking met heel wat traditionele trappen de goedkopere optie. In dit artikel kom je meer te weten over de opbouw en afwerking van zwevende trappen, het prijskaartje, en tal van mogelijke toepassingen.

Ga snel naar: PlaatsingMaterialenVeiligheidInspiratie

 

 

Kan ik een zwevende trap laten plaatsen?

Of je een zwevende trap al dan niet kan plaatsen, hangt af van de stevigheid van jouw muren. Deze moeten namelijk sterk genoeg zijn om de draagkracht van de traptreden op te vangen. Om een stabiele constructie te garanderen worden zwevende trappen geplaatst tijdens nieuwbouwwerken of komen er zware renovatiewerken bij te pas.

 

zevende trap wit 1) Zwevende trap met open zijde

Een zwevende trap installeren kan op twee manieren: enerzijds kan je beugels tegen jouw muur plaatsen waarop je de treden kan bevestigen, anderzijds kan je kiezen voor een gelaste constructie met stalen trapboom.

Deze trapboom wordt tijdens de constructiewerken tegen een muur van volle betonsteen, massief gegoten beton, of snelbouwstenen geplaatst. Daarna wordt de constructie in het pleisterwerk verwerkt waardoor later enkel de treden zichtbaar zijn.

Om de stabiliteit van je trap te garanderen, moet de muur waartegen je de treden plaatst minstens 14cm dik zijn.

 

zwevende trap tussen muren 2) Zwevende trap tussen twee muren

Naast een zwevende trap met een open zijde is het ook mogelijk om de trap tussen twee muren te bevestigen. Deze optie heeft als voordeel dat de draagkracht van de traptreden opgevangen wordt door beide muren en dus veel lichter is. Dit is dus de ideale optie voor wie een zwevende trap wil maar minder stevige muren heeft.

Om een zwevende trap tussen twee muren te monteren, worden onzichtbare metalen beugels gebruikt. Omdat de draagconstructie een pak lichter mag zijn, kunnen de beugels chemisch verankerd of geschroefd worden in elk type muur. Zelfs houtskeletbouw en cellenbeton.

 

Indien jouw woning toch niet beschikt over de muurstevigheid die nodig is om een zwevende trap te plaatsen, zijn er verschillende opties die zonder twijfel in jouw interieur passen. Zo kan je kiezen voor een open trap die een gelijkaardig gevoel van ruimte creëert, een metalen trap die binnen elk minimalistisch interieur past, of  een moderne versie van de traditionele steektrap waarbij de trapboom in het midden van de trap loopt.

 

 

Uit welke materialen kan je een zwevende trap maken?

Zwevende trappen kunnen uit verschillende materialen vervaardigd worden. Deze zullen niet enkel het uiterlijk, maar ook de praktische aspecten van jouw trap sterk beïnvloeden. In onderstaande tabel vind je enkele voor- en nadelen van elk materiaal.

 

MateriaalVoordelenNadelen
HoutGrote keuze aan houtsoorten en afwerkingKan krimpen of uitzetten door vocht
Metaal / InoxEenvoudig te monterenMaakt veel lawaai
StaalVraagt minder onderhoud en is minder vatbaar voor krassenDuur
GlasGrote draagkrachtVraagt veel onderhoud
NatuursteenStevig en duurzaamMeer gevaar voor uitglijden
Composiet / GranulaatBestand tegen slijtage, zuren en krassenDuur
BetonDuurzaam, gemakkelijk te onderhouden, stabiel, maakt weinig lawaaiGevoelig aan vlekken
VolkunststofDuurzaam, gemakkelijk te onderhoudenVatbaar voor krassen
Benieuwd naar het prijskaartje voor een zwevende trap op maat van jouw wensen? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende trappenmakers via onze offertepagina.

 

 

Zwevende trap prijs

De startprijs voor een zwevende trap bedraagt ongeveer €5000, maar kan snel oplopen tot €12.500. De prijs van een zwevende trap hangt niet enkel af van de gekozen grootte, vorm, en materialen, maar ook van de trappenmaker zelf.

 

⇒ Om zeker te zijn dat je een marktconforme prijs betaalt en kan rekenen op een kwaliteitsvol product, kan je gratis en vrijblijvend offertes aanvragen bij drie verschillende vakmannen via onze offertepagina.

 

 

Veiligheid

Misschien spreekt het design van een zwevende trap je aan, maar stel je je vragen bij de veiligheid van een trap zonder leuning. Daar heb je volledig gelijk in. Niets gaat boven de veiligheid van jou en je dierbaren. Daarom kan je kiezen om de open zijde van een zwevende trap af te schermen. Dit kan door middel van een zwevende trapleuning die ook dienst doet als borstwering.

Ook glazen platen worden gebruikt als borstwering om zo het open karakter van de zwevende trap te behouden. Let wel dat glazen borstwering bijzonder moeilijk te onderhouden is. Net daarom wordt het glas enkele centimeters van de trap geplaatst. Zo voorkom je zijwaarts vallen, maar ben je minder beschermd tegen voorwaarts vallen. Combineer daarom een glazen borstwering met een zwevende trapleuning van bijvoorbeeld metaal.

 

⇒ Overtuigd van de looks van de zwevende trap? Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij erkende trappenmakers via onze offertepagina.

 

 

Inspiratie

Laat je inspireren door onderstaande afbeeldingen van zwevende trappen toegepast in de praktijk.

 

zwevende traptreden

Een zwevende trap kan zonder problemen in een hoek worden geplaatst. Door de combinatie met een glazen borstwering behoudt de trap haar open karakter en is ze toch veilig.

 

zwevende trap led

Maak je zwevende trap helemaal af door sfeervolle LED-lampen aan je treden toe te voegen. Jouw trap wordt zo een échte blikvanger.

 

zwevende trap hout

Deze houten afwerking zorgt ervoor dat de moderne trap een warmer en meer huiselijk gevoel opwekt.

 

De glazen borstwering zorgt voor extra veiligheid en neemt niets weg van het open karakter van de trap.

 

zwevende trap tussen twee muren

Een zwevende trap tussen twee muren met toegevoegde metalen trapleuning voor extra veiligheid. De houten traptreden zorgen voor een extra toets kleur in het overwegend witte interieur.

 

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers