Trappen expert

Trap plaatsen of renoveren?
Vraag hier online offertes aan.

Zwevende trap

De zwevende trap wordt steeds vaker geplaatst in moderne woningen en daar zijn enkele goede redenen voor. Zwevende trappen doen de woning groter aanvoelen en zijn in vergelijking met standaard trappen ook gunstiger qua prijs omdat er minder materialen gebruikt moeten worden.

 

Opbouw van een zwevende trap

Een zwevende trap wordt gekenmerkt door de zwevende treden die vanuit het niets uit de muur lijken te komen. Ze worden bevestigd door onzichtbare metalen beugels die in of aan de muur bevestigd worden. Als afwerking kan men kiezen uit diverse materialen zoals hout, beton, composiet, natuursteen inox en andere metaalsoorten.

Zwevende trapHet uitzicht en de plaatsingswijze van de muurbeugels kan enorm verschillen naargelang de trappenmaker en de ondergrondse constructie. Wanneer de woning nog in constructiefase is wordt vaak gekozen voor een trapboom waarop de treden bevestigd worden. Zo kan men de onderlinge afstand tussen de treden perfect afzetten. Tijdens het pleisteren van de muren wordt de trapboom ingewerkt zodat de treden alsnog lijken te zweven.

 

Zwevend trap tussen twee muren
Een zwevende trap kan ook geplaatst worden tussen twee muren door middel van onzichtbare metalen beugels. Het grote voordeel van een zwevende trap tussen 2 muren is dat de draagconstructie een pak lichter mag zijn. Zo kunnen de metalen beugels chemisch verankerd of geschroefd worden in elk type muur. Zelfs houtskeletbouw en cellenbeton behoren tot de mogelijkheden.

 

Breedte van de treden
Wanneer de zwevende treden door één muur gedragen worden spreekt het voor zich dat de lengte van de trede beperkt zal worden worden. Hoe verder men de trap belast ten opzichte van de muur, hoe meer druk er zal komen op de muur en de metalen beugels. De meeste trappenmakers nemen 90 centimeter als maximale lengte van een zwevende trede. Dit is ruimschoots voldoende voor huiselijk gebruik.

Voorbeeld van zwevende treden

 

Dikte van de treden
De dikte van zwevende treden begint al vanaf 6 centimeter. Om het open karakter te behouden wordt een maximale dikte aangeraden van 10 centimeter. Zodra je dikker gaat zal de onderlinge afstand tussen de treden te klein worden. Hoe dik je de treden moet maken zal vooral afhangen van het gekozen afwerkingsmateriaal en de draagconstructie.

 

Zwevende draaitrap
Ook in hoeken is het perfect mogelijk een zwevende trap te plaatsen. De plaatsingswijze van de treden is identiek als bij een rechte trap.

 

 

Prijs open trap

PrijsDe prijs van een open trap wordt berekend volgens het aantal treden, de gekozen materialen en het type muurbeugels. Voor een open trap tussen 2 verdiepingen beginnen de prijzen vanaf €5000,-. Afhankelijk van de gekozen trappenmaker kan de prijs al snel oplopen tot €12.500,- Om zeker te zijn van een marktconforme prijs en kwalitatieve plaatsing doe je er dan ook goed aan om langs te gaan bij verschillende trappenmakers voor een prijsofferte.

Ben je benieuwd hoeveel een zwevende trap zal kosten voor jouw woning? Via trappen-info.be kan je nu zonder aankoopverplichting prijzen aanvragen bij verschillende trappenbouwers. Deze dienst is volledig gratis.

Klik hier om prijzen aan te vragen bij erkende trappenmakers.

 

 

Bescherming tegen vallen: trapleuning en borstwering

Om ongelukken te voorkomen is het belangrijk dat er steeds een trapleuning voorzien wordt. Bij een zwevende trap wordt deze vrijwel altijd geplaatst langs de zijde van de muur. Wil je de open zijde afschermen dan kan je kiezen voor een zwevende trapleuning die tevens dienst doet als borstwering. Ook glazen platen worden vaak gebruikt om het open karakter te vrijwaren.Zwevende trap met glasVoorbeeld van een zwevende witte trap met een kamerhoge glazen borstwering

Het grote nadeel van een glazen borstwering is dat deze niet altijd even makkelijk te poetsen is. Het glas wordt daarom best enkele centimeters verder geplaatst dan de treden. Met het glas voorkom je zijwaarts vallen maar het gevaar om vooruit te vallen is nog steeds bestaande. Je doet er dan ook goed aan om de glazen wand te combineren met een metalen trapleuning.

 

Afwerkingsmaterialen

Het afwerken van een zwevende trap kan gebeuren met diverse materialen. Het meest gebruikte materiaal is hout en dat is zeker niet onterecht. Hout is een warm materiaal dat niet veel weegt en makkelijk te bewerken is. Wanneer je kiest voor hout zal de prijs ook aanzienlijk lager liggen in vergelijking met andere materialen zoals natuursteen en Corian.

Zwevende houten treden

Wanneer je krap zit qua budget of nog verbouwingswerken voor de boeg hebt kan je ook enkele voorlopige houten treden maken. Nadien kan je dan nog kiezen voor een duurdere houtsoort, beton, natuursteen of composietsteen.

 

Zwarte houten trapHebben al deze voorbeelden je zin doen krijgen om ook bij jou een zwevende trap te laten plaatsen? Vraag nu vrijblijvend een offerte aan en ontdek wat de prijs is voor een trap op jouw maat.

Klik hier voor een prijsofferte op maat voor een zwevende trap.