Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trap schilderen: Mogelijkheden & Voorbeelden

De trap is vaak het eerste wat je ziet als je een woning binnenloopt. Het is een belangrijk onderdeel in de uitstraling van het gehele interieur. Ziet jouw trap er dus niet meer als nieuw uit, is hij beschadigd of wil je hem gewoon in een nieuw kleurtje steken? Door je trap te schilderen geef je hem een compleet nieuwe en frisse look. Maar kan je dat zelf of besteed je de klus beter uit? Wat zal het kosten en op welke andere dingen moet je allemaal letten? Ontdek alles wat je moet weten in dit artikel.

Ga snel naar: Doe-het-zelven?PrijsKleur kiezenVerfsoort kiezenWerkwijzeAlternatievenInspiratievoorbeelden

 

Trap laten verven of doe-het-zelven?

We zeiden het al, de trap speelt een belangrijke rol in de uitstraling van een woning. Je hebt er dus alle baat bij dat het verven ervan naar behoren gebeurt. Met de nodige handigheid en ervaring kan je het natuurlijk zelf, maar onthou dat een trap schilderen een vakmanschap is dat niet voor iedereen is weggelegd.

Fouten bij het doe-het-zelven zijn snel gemaakt en kunnen leiden tot ongewenste extra kosten. Door een vakman in te schakelen ben je daarentegen verzekerd van kwaliteit en een mooi eindresultaat. Bovendien bespaar je jezelf ook heel wat tijd en moeite.

 

Kosten trap schilderen

Hoeveel je betaalt voor het laten schilderen van jouw trap hangt vooral af van de grootte van de trap (aantal treden, breedte treden) en de moeilijkheidsgraad. Enkele richtprijzen:

 

Soort trap / Traponderdeel
Uitvoering
Gemiddelde prijs
(incl. btw, materiaal en arbeidskosten)
Trap met open treden
2 grondlagen + 1 eindlaag
€ 15 per trede
Trap met gesloten treden
2 grondlagen + 1 eindlaag
€ 20 per trede
Trapleuning
€10 à €15 per meter
Voor buiten- en binnenschilderwerken (waar ook het schilderen van een trap toe behoort) geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6%.

 

TIP: Vraag offertes aan bij verschillende vakmannen. Zo kan je niet alleen prijzen, maar ook termijnen, werkwijzen, … vergelijken en kies je het aanbod dat het best past bij jouw specifieke situatie en wensen. Van plan om jouw trap te laten schilderen en benieuwd naar een prijs op maat? Vrijblijvend offertes aanvragen bij erkende schilders kan via de offertepagina.

 

trap verven prijs

 

Trap verven: welke kleur?

Durf te experimenteren. Dat is misschien wel het belangrijkste bij het restylen van jouw trap. Als je echt iets nieuws of unieks wil, dan moet je af en toe eens risico’s durven nemen.

Werk bijvoorbeeld met contrasterende kleuren. Geef de muren bij de trap een donkerrode kleur en kies voor een wittint voor de trap zelf. Je zal versteld staan van het effect. Wil je een ruimtelijker effect, kies dan een lichte kleur voor de muren en een donkere kleur voor de trap. Je kan de traptreden ook een andere kleur geven dan de stootborden. Of waarom niet elke traptrede in een andere kleur?

Eenzelfde kleur voor de gehele trap, in harmonie met de rest van de woning, behoort natuurlijk ook de mogelijkheden. Kortom, de opties zijn ruim. Wat je kiest zal vooral afhangen van jouw eigen smaak en de rest van het interieur.

 

Trap verven: welke verf?

Een trap wordt veel belopen, wat het schilderwerk zwaar belast. Om een langere levensduur en mooi eindresultaat te garanderen, kiest een schilder voor het verven van een trap steeds voor een slijtvaste verf. Een lak op basis van (poly)urethaan alkydhars wordt daarbij sterk aangeraden. Deze is verkrijgbaar in zowel hoogglans als zijdeglans. Een andere, matte optie is vloerverf. Vaak gaat het daarbij om een 2-componenten vloercoating. Dat bestaat uit een basiscoating en een verharder waarbij een harde eindlaag dienst doet als bescherming tegen slijtage.

Acrylverf kan ook gebruikt worden om de trap te schilderen. De schilder brengt dan best wel nog een eindlaag transparante parketlak aan om de trap optimaal te beschermen.

Soms, bijvoorbeeld wanneer er kinderen aanwezig zijn, kan het belangrijk zijn dat de trap ook slipvast is. Er bestaan daarvoor speciale anti-slip verfsoorten die de trap volledig ‘slipveilig’ maken.

Weet je zelf niet welke keuze de beste is voor jouw situatie? Een vakman zal jou de juiste info en het nodige advies geven om samen met jou de geschikte verfsoort uit te kiezen. Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.

 

trap schilderen in verschillende kleuren

 

Werkwijze van de vakman

Benieuwd naar hoe een vakman te werk gaat bij het verven van jouw trap? Hieronder een overzicht van de verschillende stappen:

 

Stap 1: Afplakken

Eerst en vooral plakt de schilder de muren en andere omgevingsobjecten van de trap af met schilderstape of polyethyleen folie. Zo voorkomt men dat er stof, vuildeeltjes en verf op terecht komen.

 

Stap 2: Oude bekleding en verf van de trap verwijderen

Een van de belangrijkste zaken bij het schilderen van een trap is het zorgvuldig verwijderen van eventuele oude verflagen. Gaat het om oude beits- of olielagen, dan zijn deze alleen te verwijderen door te schuren. Gaat het om verflagen, dan zal de schilder waarschijnlijk een afbijtmiddel in combinatie met een verfkrabber gebruiken.

 

Stap 3: Trap schuren

Wanneer de meeste verf is verwijderd kan het schuren beginnen. Op die manier kunnen de resten van de oude verf verwijderd worden. Vervolgens maakt men de trap stofvrij met een stofzuiger en wordt hij schoongemaakt met een vochtige doek. Door dat laatste komen de vezels van het hout rechtop te staan. Met een fijner schuurpapier (korrelgrootte P150 of P200) schuurt men de trap nogmaals na.

 

Stap 4: Grondlaag aanbrengen

De trap moet nu 2x in de grondverf (primer) gezet worden. Dat kan pas wanneer de trap goed droog en volledig stofvrij is. Wanneer de eerste laag droog is, moet de trap nogmaals geschuurd worden. De schilder brengt dan de tweede laag grondverf aan, waarna de trap weer licht opgeschuurd wordt.

 

Stap 5: Trap verven met de eindlaag

Eindelijk is het dan zover. Na al het voorbereidende werk kan de uiteindelijke verf worden aangebracht. Meestal zijn 2 tot 3 lagen nodig. Tussen de verschillende lagen schuurt men de trap lichtjes op. Hoe gladder, hoe beter het resultaat!

 

TIP: bespaar op de kosten door het voorbereidende werk zelf te doen. Alles afplakken, de oude verflagen verwijderen en eventueel ook de trap schuren zijn klusjes die je makkelijk zelf kan doen. De rest kan je overlaten aan een vakman zodat je hoe dan ook verzekerd bent van een mooi eindresultaat. Vraag vrijblijvend offertes aan bij professionals via de offertepagina

 

Alternatieven trap schilderen

De trap verven is een van de vele manieren om een trap te renoveren. Benieuwd naar de andere mogelijkheden om jouw een opknapbeurt te geven? We geven een overzicht:

 

1. Trap renoveren met overzettreden

Hierbij worden nieuwe traptreden over de bestaande geplaatst. Overzettreden zijn er in verschillende materialen. Zo vind je altijd wel iets dat past bij jouw stijl en wensen. Overzettreden in vinyl of laminaat zijn het populairst, maar ook exemplaren in hout of met een betonlook behoren tot de vele mogelijkheden op vlak van materiaal.

Richtprijs overzettreden: ± €30 à €70 per trede (incl. btw, excl. plaatsing)
⇒ Lees hier meer over overzettreden.

 

2. Trap zandstralen

Zandstralen is enkel mogelijk bij houten trappen. Daarbij wordt een straalmiddel onder hoge druk op het oppervlak gespoten waardoor alle hoekjes en kieren egaal en schoon gestraald worden. De originele houtstructuur wordt daarbij terug zichtbaar. Het straalmiddel, de korrelgrootte en de druk waarmee gestraald wordt hebben een invloed op het eindresultaat.

Richtprijs trap zandstralen: ± €30 à €40 per m² (incl. btw)
⇒ Lees hier meer over het zandstralen van een trap.

 

3. Trap (her)stofferen

Bij het stofferen van een trap wordt deze bekleedt met tapijt. Je kan ervoor kiezen om de gehele traptreden te voorzien van tapijt of enkel het midden. Bij dat laatste spreken we van een traploper-effect.

Richtprijs trap stofferen: ± €45 per traptrede (incl. btw, excl. plaatsing)
⇒ Lees hier meer over het stofferen van een trap.

 

Inspiratievoorbeelden van geverfde trappen

Een trap verven hoeft niet te resulteren in iets saais. Inspiratie nodig? Misschien helpen onderstaande voorbeelden je op weg.

 

zwarte trap verven

 

rood geverfde trap

 

witte verf trappen

 

gele trap

 

Offertes voor traprenovatie ontvangen?

Kies voor een vakspecialist en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakmensen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde vakmensen