Trap op maat
Wil je je bestaande trap vervangen door een nieuwe trap? Of zoek je naar de ideale trap voor je nieuwbouw? Dan ga je best voor een trap op maat. Zo kan je je trap perfect afstemmen op de beschikbare ruimte, je interieur en je persoonlijke wensen. Uit welke soorten trappen op maat kan je kiezen? Hoeveel kost zo’n trap op maat? En hoe kies je de juiste trappenbouwer voor je project? Je komt het te weten in dit artikel!
Ga snel naar:
Mogelijke materialen
Prijs trap op maat
Hoe trappenbouwer kiezen?
Aandachtspunten bij het kiezen van een trap
Inspiratievoorbeelden
Waarom een trap op maat kiezen?
De oppervlakte van de inkomhal, de afstand tussen de verdiepingen, …: de beschikbare ruimte voor een trap verschilt van woning tot woning. Bij een trap op maat meet een trappenbouwer de ruimte in jouw woning op om dan een trap te maken die helemaal is afgestemd op jouw situatie en wensen. Zo ben je zeker van…
- een trap op maat van de beschikbare ruimte: heb je voldoende plaats voor een kwartdraaitrap of wenteltrap? Past in jouw woning eerder een rechte steektrap op maat? Of is de ruimte beperkt en ga je dus beter voor spiltrap die draait rond 1 centrale as? Bij een trap op maat maak je optimaal gebruik van de beschikbare ruimte in je woning.
- een trap op maat van je interieur: wil je een moderne of landelijke trap op maat? Hou je het graag minimalistisch en sober? Bij trappen op maat heb je volledige keuzevrijheid over hoe je trap eruit zal zien en kies je zelf het materiaal, de kleur, de stijl, … Zo kies je de trap die perfect past bij jouw smaak en de rest van je interieur.
- een trap op maat van je persoonlijke comfort: heb je liever iets bredere treden? Is een balustrade voor jou onontbeerlijk? Liever geen te steile trap? Een trappenbouwer ontwerpt samen met jou een ergonomische trap die comfortabel en veilig is.
- een trap op maat van je persoonlijke wensen: een trap op maat is functioneel en praktisch, maar ook een lust voor het oog. Wil je graag een balustrade in smeedijzer? Sfeerverlichting in de treden voor een fraai spel van licht en schaduw? Gaat je voorkeur naar open of gesloten traptreden? Bij een trap op maat bepaal je zelf de look van je dromen.
TIP: wil je graag een trap op maat laten maken? Ontvang gratis advies en prijzen op maat van professionele trappenbouwers actief in je buurt via onze offerteservice.
Materialen trappen op maat
De materiaalkeuze bepaalt in grote mate de look en stijl van je trap op maat. Je kan kiezen uit trappen op maat in hout, metaal of beton. We zetten deze 3 opties kort op een rij:
1) Houten trappen op maat
Met een houten trap op maat haal je een stijlvol en tijdloos staaltje vakmanschap in huis. Hout is bovendien makkelijk te bewerken, relatief licht en je kan kiezen uit verschillende houtsoorten, elk met hun eigen uitstraling, look en kleur: eikenhout, beukenhout, rubberwood, …
Je kan een houten trap op maat onbehandeld laten, maar vaak wordt gekozen voor een afwerking met vernis, beits of verf. Het onderhoud hangt af van deze afwerking, de mate waarin de je de trap beloopt en hoe voorzichtig je daarbij bent (bvb. beloop je de trap met schoenen of enkel met kousen?).
Richtprijs: vanaf 2.000 euro (excl. btw ; incl. plaatsing)
Lees hier meer over houten trappen.
2) Metalen trappen op maat
Een metalen trap op maat is een strakke, moderne eyecatcher in je woning. Afhankelijk van de look en je budget kan je kiezen uit inox, staal, aluminium of gegalvaniseerd ijzer. Je kan het metaal onbehandeld laten, maar ook lakken is een mogelijke optie. Let op: bij een gelakte metalen trap kunnen er na verloop van tijd gebruikssporen ontstaan. Afhankelijk van het gebruik zal na 5 à 10 jaar een nieuwe beschermingslaag nodig zijn.
Je kan een metalen trap op maat ook combineren met andere materialen. Denk maar aan een metalen frame met treden in een donkere houtsoort. Of een elegante glazen trap, gecombineerd met metaal.
Richtprijs: vanaf 4.000 euro (excl. btw ; incl. plaatsing)
Lees hier meer over metalen trappen.
3) Betonnen trappen op maat
Een betonnen trap op maat is een goede optie voor een nieuwbouwproject of een ingrijpende renovatie. Ofwel gaat het dan om een prefab betonnen trap die op voorhand in de fabriek in een mal gestort wordt en nadien op locatie geplaatst wordt. Ofwel gaat het om een betonnen trap die ter plaatse gestort wordt in een bekisting op maat.
Hou je van een industriële look? Dan kan je het beton behouden als afwerking (bv. door te polieren). Maar net als bij een metalen trap op maat kan je beton ook vlot combineren met andere materialen. Je kan je betonnen trap bv. deels of volledig laten bekleden met hout of natuursteen.
Richtprijs: vanaf 1.250 euro (excl. btw en afwering ; incl. plaatsing)
Lees hier meer over betonnen trappen.
Welk materiaal kies ik best voor mijn trap op maat?
Kies je best voor een stalen trap op maat? Past een houten trap op maat beter bij de stijl van je woning? Of is het een beter idee om verschillende materialen te combineren? Je keuze zal vooral afhangen van de gewenste eigenschappen en je eigen smaak. Een professionele trappenbouwer geeft je graag uitleg over alle mogelijkheden voor jouw project. Zo ben je zeker dat je een doordachte keuze maakt op maat van jouw woning en specifieke wensen.
TIP: op zoek naar een trappenmaker actief in je buurt? Je kan gratis offertes en voorstellen aanvragen via onze offertepagina. Start je aanvraag hier.
Prijs trap op maat
De prijs van je trap op maat hangt in de eerste plaats af van jouw situatie en wensen. Past een goedkopere rechte steektrap op maat het best in jouw woning of beschik je over een grotere hal voor een wenteltrap op maat? Wat zijn de afmetingen van de trap en hoeveel treden zijn er nodig? Wil je graag gebogen en geplooide sierelementen of een balustrade in smeedijzer? Ga je voor een houten trap op maat of combineer je liever verschillende materialen? Al deze keuzes zullen in grote mate de kostprijs van jouw trap op maat bepalen.
Gemiddeld mag je rekenen op de volgende richtprijzen voor een trap op maat:
- Houten trap op maat: vanaf 2.000 euro (excl. btw ; incl. plaatsing)
- Metalen trap op maat: vanaf 4.000 euro (excl. btw ; incl. plaatsing)
- Betonnen trap op maat: vanaf 1.250 euro (excl. btw en afwering ; incl. plaatsing)
LET OP: dit zijn natuurlijk slechts richtprijzen. Ben je benieuwd naar een correcte prijs voor jouw project? Vraag dan gratis offertes aan bij 2 à 3 professionele trappenbouwers actief in je buurt. Zo kan je gericht prijzen, maar ook adviezen, materialen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Start je aanvraag hier.
Hoe trappenbouwer kiezen?
Een trap op maat is een behoorlijke investering. Daarom is het belangrijk om offertes aan te vragen bij verschillende trappenmakers. Maar hoe kan je gericht kijken en vergelijken om de juiste vakman voor jouw trap op maat te kiezen? Het is belangrijk om te letten op:
- Specialisatie: sommige trappenbouwers zijn eerder gespecialiseerd in houten trappen op maat. Andere plaatsen dan weer vooral metalen trappen. Het is dus belangrijk om een vakman te kiezen die gespecialiseerd is in het soort trap op maat die jij wil laten plaatsen.
- Prijs: de gebruikte materialen, de trapvorm, de afwerking, … bepalen in grote mate de prijs. Sommige trappenbouwers gaan voor topkwaliteit met veel oog voor detail, terwijl andere vakmannen je trap budgetvriendelijker maken door materialen slim te gebruiken, de draaglast te beperken, … Het is zaak om de juiste vakman te kiezen in functie van je budget.
- Expertise: kijk ook niet enkel en alleen naar de prijs. Een trappenbouwer met veel expertise en uitstekende referenties kan duurder zijn, maar hij kan je op termijn ook geld uitsparen met een kwaliteitsvolle trap op maat met enkel duurzame materialen.
- Vorige realisaties: vraag de trappenmakers die je contacteert zeker naar hun vorige realisaties. Zo krijg je niet alleen een scherp beeld van de kwaliteit van hun werk, je doet ook nieuwe ideeën op voor je eigen trap op maat.
- Verschillende kostenposten: leg de verschillende kostenposten op de offertes van de trappenbouwers goed naast elkaar. Zo zie je hoeveel ze aanrekenen voor hun materialen, hoeveel de plaatsingskosten bedragen, … Tip: wil je vermijden dat de verplaatsingskosten hoog oplopen? Ga dan in zee met een trappenmaker actief in je buurt.
Contacteer trappenbouwers actief in je buurt
Wil je zeker zijn van een kwaliteitsvolle, duurzame trap op maat tegen een correcte prijs? Vraag dan gratis voorstellen aan bij 2 à 3 trappenbouwers actief in je buurt. Zo kan je gericht en eenvoudig kosten, maar ook materialen, werkwijzen, uitvoeringstermijnen, … vergelijken. Ontvang gratis offertes op maat via onze offerteservice.
Aandachtspunten bij het kiezen van een trap op maat
Het materiaal van je trap op maat is een belangrijke keuze uiteraard. Maar daarnaast zijn er nog enkele aandachtspunten om rekening mee te houden. We zetten ze kort op een rij:
-
Trapvorm
Kies je voor een steektrap, draaitrap, wenteltrap, …? De trapvorm hangt vooral af van de beschikbare ruimte. Heb je veel ruimte ter beschikking? Dan zal een steektrap bijvoorbeeld geen probleem zijn. Is de beschikbare plaats beperkt, dan zal bijvoorbeeld eerder geopteerd worden voor een spiltrap omdat dat minder plaats inneemt.
-
Trapopbouw
Naast de vorm kan je bij een trap op maat ook de opbouw bepalen. Ga je voor een open trap zonder verticale planken tussen de treden of voor een gesloten trap? En kies je voor gesloten treden in een Z-vorm of in een block-vorm? Ga je voor een trap met trapboom of een zwevende trap voor een groter ruimtegevoel in je nieuwbouwwoning? Jij kiest het zelf.
-
Onderhoud
Een houten trap zal doorgaans meer onderhoud nodig hebben dan een trap in beton of metaal. Al hangt dat ook af van de afwerking en hoe intensief je de trap gebruikt. Beton en metaal zullen dan weer amper gebruikssporen vertonen, tenzij je deze trappen op maat respectievelijk laat verven of lakken.
-
Afwerking
Bij een trap op maat bepaal jij zelf hoe je je trap laat afwerken. Je kan bv. gaan voor een leuning in inox met daaronder een glazen wand. Of voor sfeerverlichting in de treden of de spil van je trap op maat. Ook om je trap anti-slip te maken bestaan er verschillende mogelijkheden.
Inspiratie & voorbeelden
Twijfel je nog over de juiste trap op maat voor jouw woning? De onderstaande voorbeelden zorgen ongetwijfeld voor de nodige inspiratie:
INSPIRATIE: metalen draaitrap op maat met houten treden
Je kan kiezen voor een trap op maat die volledig uit metaal bestaat, maar je kan metaal ook combineren met andere materialen. Op de bovenstaande foto gaat het om een metalen frame met open treden in massief hout. De glazen wand aan de zijkant zorgt voor extra veiligheid én stijl.
INSPIRATIE: zwevende steektrap op maat
Een zwevende steektrap met een open zijde is een echte blikvanger die het moderne karakter van een woning nog extra in de verf zet. Bovendien zorg je met zo’n trap op maat ook voor een groter ruimtegevoel. Op bovenstaande foto koos de eigenaar voor dikke treden in massief hout zonder balustrade of glazen wand. Voor meer veiligheid kan je zo’n trapleuning of borstwering natuurlijk wel toevoegen. Let op: voor een zwevende trap moet je muur stevig genoeg zijn.
INSPIRATIE: betontrap op maat
Met een betonnen trap kies je voor een moderne, strakke look. Een betontrap die net geplaatst is heeft een ruwe structuur en moet nog verder afgewerkt worden. Dat kan met tegels, hout, … Op bovenstaand voorbeeld werd van de ruwe betontrap een trendy designtrap gemaakt door hem af te werken met microcement. Dat is een betonlook pleistermateriaal.
INSPIRATIE: gelakte metalen trap op maat
Bij een metalen trap op maat kan je kiezen om de originele metaallook te behouden, maar je kan het materiaal ook lakken. En dat kan best in een opvallende kleur, zoals bovenstaand voorbeeld bewijst. Opgelet: als je je metalen trap lakt, zal je na 5 à 10 jaar wel een nieuwe laag moeten aanbrengen om gebruikssporen weg te werken. Al hangt dat natuurlijk af van hoe intensief je de trap gebruikt, of je vaak met je schoenen de trap op- en afloopt, …
INSPIRATIE: houten trap op maat met bekleding in tapijt
Heeft je woning een rustieke stijl? Dan zal een landelijke trap in hout het meest tot zijn recht komen. In bovenstaand voorbeeld zijn de traptreden en het bordes bovendien bekleed met tapijt. Zo vormt deze trap op maat nog een harmonieuzer geheel met de rest van de woning.