Trap stofferen: Prijzen, mogelijkheden & advies
Het stofferen van een trap betekent het bekleden van een trap met tapijt. Een trap die netjes gestoffeerd is ziet er niet alleen mooi uit maar voelt ook zacht aan de voeten en maakt nagenoeg geen geluid tijdens het belopen. Gezien de voordelen laten heel wat mensen hun trap stofferen. Maar welke uitvoeringsmogelijkheden zijn er, welke tapijtsoorten zijn geschikt voor gebruik op een trap en hoeveel kost het stofferen van een trap? Je ontdekt het in dit artikel.
Waarom je trap stofferen?
Het stofferen van een trap wordt door heel wat mensen als oubollig gezien. Toch is dit niet helemaal terecht als je kijkt naar de mogelijkheden en voordelen die het te bieden heeft. Een gestoffeerde trap maakt zo goed als geen geluid bij het belopen, voelt zacht en warm aan de voeten en is de ideale oplossing om beschadigde of oude traptreden te camoufleren.
Bovendien heb je een ruime keuzemogelijkheid om van jouw trap een uniek exemplaar te maken. Zo kan je kiezen uit verschillende soorten tapijt en kleuren. Ook op vlak van uitvoering heb je keuze. Het stofferen van een trap kan namelijk op twee manieren gebeuren:
1. Traploper-effect
Bij het traploper-effect wordt slechts een gedeelte van de trap, meestal het midden, gestoffeerd. Op die manier blijft een deel van de traptreden zelf zichtbaar.
Wanneer die traptreden uit hetzelfde materiaal bestaan als de trapleuning, zal dat 1 mooi geheel vormen.
2. Volledige stoffering
Bij een volledige stoffering wordt heel de trap bekleed. Elke traptrede wordt dus over de gehele lengte van stof voorzien.
Dat is trouwens altijd het geval wanneer je voor een vast tapijt kiest. Het is vooral een ideale oplossing wanneer de traptreden beschadigd zijn.
Prijs trap stofferen
Een trap stofferen met tapijt is in principe de goedkoopste manier om een trap te bekleden. Gemiddeld betaal je voor het laten stofferen van jouw trap met tapijt een prijs tussen de €300 en €800. Daarbij is de kostprijs sterk afhankelijk van de kwaliteit van het gekozen tapijt en de moeilijkheidsgraad van de werken (soort trap -open of gesloten-, aantal traptreden, …). Benieuwd naar een prijs op maat van jouw situatie? Vrijblijvend offertes aanvragen kan via de offertepagina.
Vereiste eigenschappen van het tapijt
Een trap kan je niet zomaar bekleden met iedere tapijtsoort. Deze factoren zijn van belang:
A. Pooldichtheid
Tapijt waarvan de pooldichtheid te laag is, is niet geschikt om te gebruiken op een trap. Wanneer zo’n tapijt bij het leggen om de traptrede wordt gebogen, zal de onderlaag of rug (de laag waarop het garen is verwerkt) zichtbaar zijn. Dat is natuurlijk niet mooi. Een tapijt met hoge pooldichtheid kan je daarentegen makkelijk buigen zonder dat de onderlaag zichtbaar is.
B. Stevigheid
Aangezien het veel wordt belopen, kies je best voor een stevige trapbekleding. Hou er rekening dat vooral de voorzijde van de treden zwaar belast wordt. De structuren bouclé en frisé zijn heel geschikt voor een trap omdat ze beschikken ook over een stevige garenstructuur. Bovendien zorgt een vuilbeschermingslaag ervoor dat vuil zoveel mogelijk aan de oppervlakte blijft.
C. Synthetische of natuurlijke tapijten
Synthetische tapijtsoorten zijn dan wel het meest bekend, er bestaan ook natuurlijke tapijten. Zo wordt kokos bijvoorbeeld vaak gebruikt als trapbekleding. Ook materiaal als Sisal is zeer geschikt voor het stofferen van trappen. Het nadeel van zulke natuurlijke tapijten is dat ze sneller rafelen en makkelijker vocht opnemen. Een natuurlijk tapijt is ook minder makkelijk te reinigen dan een synthethische variant.
Onderhoud gestoffeerde trap
In vergelijking met andere soorten trapbekleding, vraagt tapijt meer onderhoud. Een goed onderhoud van je gestoffeerde trap is belangrijk voor de levensduur ervan. Door de wrijving met vuil zal de trap namelijk veel sneller slijtage vertonen.
In principe volstaat het om de trap regelmatig te stofzuigen. Zo voorkom je dat zand en ander vuil diep in de polen van de stof kruipt, waar het zich heel moeilijk laat verwijderen.
Doe-het-zelven of een vakman inschakelen?
Om geld te besparen kan je ervoor kiezen om de klus zelf te klaren en je trap zelf te stofferen. Op korte termijn lijkt dat inderdaad de goedkoopste oplossing. Besef wel dat een fout snel gemaakt is en dat de herstellingskosten hoog kunnen oplopen. Misschien wel hoger dan het geld dat je aanvankelijk uitspaarde door zelf aan de slag te gaan.
Het stofferen van een trap is een arbeidsintensieve klus die kennis en ervaring vereist. Zelfs een professional moet er goed zijn hoofd bijhouden. Elke trap en iedere afwerking vraagt dan ook een aparte aanpak. Wanneer een trap vakkundig gestoffeerd is, zie je dat ook aan de afwerking. Een professioneel gelegd traptapijt gaat niet snel opbollen en zal bij de naden of aansluiting bij de muren niet rafelen. Door een vakman in te schakelen ben je dus verzekerd van kwaliteit en een juiste plaatsing.
Kiezen voor een nieuwe gestoffeerde trap of je bestaande trap laten stofferen door een vakman? Vrijblijvend offertes aanvragen bij professionals kan via de offertepagina.
Zo kan je de kosten dekken
Laat je het stofferen van de trap over aan een vakman, dan kan je de kosten dekken door zelf het voorbereidende werk te doen.
Een trap kan namelijk pas gestoffeerd worden als de ondergrond geschikt is. Zo is het belangrijk om oude lijmresten op voorhand te verwijderen. Zoniet bestaat de kans dat de nieuwe lijm niet goed hecht. Als de nieuwe trapbekleding als gevolg daarvan loskomt, is dat natuurlijk zonde van het werk en geld.
Hoe de lijm verwijderd wordt hangt af van het type lijm (watergedragend of niet). Meestal gebruikt men een lijmoplosmiddel en een verfkrabber om de klus te klaren. Het is een tijdrovend en lastig klusje maar je bespaart er wel heel wat geld mee als je het zelf doet.