Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Laminaat trap

Laminaat overzettreden zijn een perfecte keuze voor een traprenovatie. Zonder breekwerken geniet je snel van een gloednieuwe trap die er piekfijn uitziet. Welke soorten laminaat zijn beschikbaar voor een trap en hoeveel kosten deze gemiddeld? En met welke aandachtspunten hou je best rekening? Hieronder lees je alles wat je moet weten voor jouw ideale laminaat trap.

Ga snel naar:
Soorten laminaat trappen
Laminaat trap: kosten
Belangrijke aandachtspunten
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis offertes aan

 

 

Waarom kiezen voor een laminaat trap?

Laminaat is een populaire keuze onder woningeigenaren die hun trap willen renoveren, en daar zijn meerdere goede redenen voor. Hieronder een overzicht met de grootste voordelen:

 • Warme uitstraling: laminaat bestaat doorgaans uit 4 lagen. Hierbij gaat het om een transparante, slijtvaste bovenlaag ter bescherming, een decorlaag die de uitstraling van het laminaat bepaalt, een HDF-kern met houtvezels (High Density Fibre) en een stabiele tegenlaag. Het resultaat is een betrouwbaar materiaal van kunststof melaminehars met de warme uitstraling van hout.
 • Vele uitvoeringen: laminaat overzettreden zijn helemaal naar wens aan te passen. Zo kan je de kleur voor je trap zelf uitkiezen, heb je de keuze uit HPL of CPL laminaat, …
 • Lange levensduur: een laminaat trap is slijtvast, stevig en heeft een lange levensduur van zo’n 10 à 25 jaar. Hoe goed je de overzettreden onderhoudt, bepaalt hoe lang ze meegaan.
 • Budgetvriendelijk: laminaat overzettreden voor een traprenovatie zijn een pak goedkoper dan het plaatsen van een nieuwe trap. Maar zelfs binnen de overzettreden zijn ze gemiddeld de meest budgetvriendelijke optie.

Op zoek naar gericht advies en prijzen voor laminaat overzettreden? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk meerdere voorstellen van trapspecialisten. Start je aanvraag hier.

laminaat-trap-overzettreden

 

Soorten laminaat trappen

Interesse in een laminaat trap? Dan moet je nog kiezen tussen 2 soorten laminaat: HPL of CPL. Hieronder bespreken we de verschillen tussen beide types.

 

OPTIE 1: HPL laminaat

HPL (High Pressure Laminate) is een type laminaat bestaande uit meerdere melaminelagen die onder hoge druk worden geproduceerd en op een onderlaag worden gelamineerd. HPL laminaat heeft een dikkere toplaag dan CPL en is dus niet alleen slijtvast en iets steviger, maar gaat ook wat langer mee. Verder is HPL beschikbaar in vele verschillende uitvoeringen, snel te plaatsen, … Ook kan je nog kiezen voor allerlei extra opties. Denk bv. aan een antislip toplaag om valpartijen te voorkomen.

 

OPTIE 2: CPL laminaat

CPL (Continues Pressure Laminate) is een type laminaat dat op een rol wordt geproduceerd en heeft daarom een dunnere toplaag dan HPL. Dit maakt het iets minder slijtvast en stevig, maar tegelijkertijd geniet je ook van een lagere kostprijs. Afgezien hiervan lijkt het materiaal erg veel op HPL. Zo zijn er vele uitvoeringen om uit te kiezen, is het materiaal snel te plaatsen en kan je extra’s laten verwerken zoals een antislip laag.

 

BELANGRIJK: laat je adviseren door een trappenspecialist!

Kies je best voor HPL of CPL laminaat? Dat is niet zo’n vanzelfsprekende keuze. Zo zijn beide opties goed geschikt voor een laminaat trap en is de ene soort laminaat niet beter dan de andere. Het zal vooral afhangen van je persoonlijke wensen en je budget.

TIP: wij raden aan om advies te vragen aan een expert. Die helpt je graag op weg en kan de traprenovatie ook snel voor je uitvoeren. Kom in contact met specialisten in je buurt.

 

Laminaat trap: kosten

Benieuwd naar de totale kosten van een laminaat trap met overzettreden? Gemiddeld kan je uitgaan van € 125 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). De prijs hangt vooral af van het type trap dat je wil. Zo liggen de kosten voor een open trap gemiddeld lager dan voor een gesloten trap.

LET OP: prijzen kunnen variëren op basis van het soort laminaat trap, eventuele extra’s, … Daarnaast leggen vakmensen hun eigen prijzen vast. Daarom is het verstandig om van tevoren meerdere offertes naast elkaar te leggen. Zo ben je zeker van gericht advies én een eerlijke prijs voor je project. Begin nu met vergelijken.

 

Belangrijke aandachtspunten

Wil je jouw trap renoveren met laminaat overzettreden? Let dan in ieder geval op de volgende aandachtspunten voor een correcte plaatsing:

 • Afwerking: los van de overzettreden zelf zijn er nog een aantal onderdelen te overwegen om de trap compleet te maken. Denk aan trapprofielen om de overzettreden af te werken en veiliger te maken, trapwangen en stootborden voor een mooier totaalplaatje, … Daarnaast kan je ervoor kiezen om de trapovergang netjes af te werken.
 • Veiligheid: er zijn meerdere maatregelen die je kan treffen om je trap veiliger te maken. Eerder hadden we het al over een transparante antislip laag voor de overzettreden zelf, maar er is meer mogelijk. Zo zorg je er met trapverlichting voor dat de trap beter begaanbaar is in het donker, of kies je voor trapprofielen voor meer grip.
 • Zelf of vakspecialist: laminaat trappen zijn relatief eenvoudig te plaatsen, maar voor een correcte montage doe je best een beroep op een trappenspecialist. En al helemaal als je de trap uitrust met allerlei extra opties zoals LED-verlichting. Daarnaast zijn doe-het-zelf pakketten meestal vrij simplistisch en zijn trapwangen doorgaans niet inbegrepen.

 

laminaat trap

 

Mogelijke alternatieven

Heb je interesse in overzettreden voor je trap, maar is laminaat niet helemaal wat je zoekt? Dan zijn er gelukkig nog meerdere alternatieven om te overwegen. Hieronder zetten we de populairste alternatieven voor een laminaat trap op een rij:

 

1. Houten overzettreden

Laminaat wordt meestal toegepast als budgetvriendelijk alternatief voor hout, maar je kan natuurlijk ook kiezen voor het echte werk. Zo heeft een trap met houten overzettreden een warme en authentieke uitstraling, een lange levensduur van maar liefst 40 jaar, … Het nadeel? Zo’n trap is een stuk prijziger en moet je regelmatiger onderhouden.

Richtprijs: € 150 per trede (excl. btw, incl. plaatsing)

 

2. PVC overzettreden

Een ander type kunststof voor overzettreden is PVC. Het is goed te vergelijken met laminaat en is slijtvast, duurzaam en kleurvast. Verder heeft het een levensduur van 10 à 20 jaar. Waar PVC verschilt van laminaat is op gebied van opbouw en bewerkbaarheid. Zo zijn dit soort overzettreden wat minder dik en verslijten ze iets sneller. Bovendien is PVC minder makkelijk te bewerken en kost het verzagen tot overzettreden meer moeite. Hierdoor is de uiteindelijke kostprijs dus ook wat hoger.

Richtprijs: €145 per trede (excl. btw, incl. plaatsing)

 

Laminaat trap of een alternatief? Vergelijk offertes!

Overtuigd van de voordelen van een laminaat trap? Of ga je toch voor een alternatief? Een vakspecialist kan je helpen om de knoop door te hakken. Zo is die vertrouwd met alle opties (denk bv. ook nog aan tegels, tapijt, beton pleisterwerk, …) en wanneer je die het best toepast. Zo’n specialist vind je simpel én snel via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele trappenmakers