Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trap vernissen: info en werkwijze

Om je houten trap in goede staat te houden, moet je deze van tijd tot tijd onderhouden. De trap vernissen is bijvoorbeeld een goede manier om dit te doen. Ook een nieuwe houten trap moet worden afgewerkt met een dergelijke behandelingstechniek. In dit artikel kom je snel te weten hoe dit gebeurt en hoeveel deze klus je kost.

Wil je je trap laten vernissen door een professional? Vraag hier vrijblijvend én gratis offertes aan!

 

houten trap vernissen Waarom trap vernissen?

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een houten trap. Het nadeel is echter dat ze meer onderhoud vereisen dan andere materialen.

Hout is namelijk een natuurlijk materiaal dat na verloop van tijd begint te slijten. Dankzij een laag vernis blijft het hout beschermd en zal de trap er prima blijven uitzien.

Onbehandelde trappen zijn immers zeer gevoelig voor vuil en kleurverandering. Wanneer de beschermingslaag begint af te slijten, kan je de trap opnieuw vernissen.

 

Als dat tijdig en goed gebeurt, hoef je de trap niet volledig te renoveren of overzettreden te plaatsen. Maar hoe vaak moet je de trap ongeveer vernissen? Indien je kiest voor een specifiek vernis voor trappen, zit je over het algemeen goed voor ongeveer 20 jaar. Die termijn kan zelfs oplopen als je de trap niet met schoenen betreedt.

Is je trap toe aan een nieuwe vernislaag? Je kan ervoor kiezen om de trap zelf te vernissen of om deze klus over te laten aan een vakman. Zeker in combinatie met andere (renovatie)werken aan de trap, kan het voordelig zijn dit uit te besteden.

Kies voor een kwaliteitsvolle afwerking en doe beroep op een professional.
Vraag gratis prijsoffertes op maat aan via onze online offertepagina!

 

trap vernissen

 

Trap vernissen of oliën?

Een alternatieve methode om een houten trap te beschermen, is het gebruik van olie. Kies je dan het best voor vernis of olie?

Het verschil is dat vernis (alsook verf of beits) als een film bovenop het hout ligt, terwijl de olie werkelijk volledig in het hout dringt. Daardoor heeft olie tegelijkertijd ook een voedende functie voor het hout. Olie beschermt het hout weliswaar iets minder goed dan vernis, zodat je de trappen regelmatiger zal moeten onderhouden.

Doordat olie het hout voedt, zal het hout bovendien wat warmer kleuren. Over het algemeen geeft olie een ietwat authentiekere uitstraling dan vernis. Vernis geeft het hout daarentegen een mat, hoogglanzend of satijn uitzicht, afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur.

 

Trap vernissen: prijzen en tips

De prijs van vernis verschilt naargelang de eigenschappen van het vernis (satijn, mat, kleurloos of glanzend). Ook bestaat er speciaal antislip vernis, dat kleurloze antislip korreltjes bevat.

Algemeen gesproken betaal je voor 0,75 of 1 liter vernis tussen de 20 en 40 euro. Voor 2,5 liter vernis moet je rekenen op 70 à 90 euro. Als je een vakman inschakelt moet je uitgaan van een prijs rond 15 à 20 euro per trede.

Wil je dit werk laten uitvoeren door een vakman? Vraag hier gratis prijzen aan voor jouw project. 

 

trap vernissen

Trap vernissen: vakman inschakelen of doe-het-zelven?

Als je houten trap een onderhoudsbeurt nodig heeft, heb je er alle baat bij om deze door een specialist te laten vernissen. Op die manier heb je gegarandeerd een mooi en duurzaam eindresultaat. Bovendien ben je dan zeker dat je niks over het hoofd ziet.

Denk daarom twee keer na als je een doe-het-zelver bent. De nodige handigheid is vereist. Wil je toch graag zelf aan de slag, kan je volgend stappenplan volgen:

 

1) Voorbereiding: trap vernis verwijderen

 • Allereerst moet de oude beschermlaag (verf of olie) worden verwijderd. Maak hiervoor gebruik van een afbijtmiddel. Met een plamuurmesje kun je dan de losgeweekte laag gemakkelijk tot op het hout verwijderen.
 • Zodra dit gebeurd is, kan je de trap lichtjes schuren met fijnkorrelig schuurpapier (P100-150). Op die manier zal het vernis goed in de houtporiën kunnen dringen.
 • Wil je je trap vernissen maar ligt er momenteel olie of beits op de trap? Schuur dit dan eerst weg met schuurpapier met middelgrove korrel (P60-P80), alvorens het fijnkorrelig papier te gebruiken.
 • Vervolgens maak je de trap volledig stofvrij met behulp van een stofzuiger. Reinig daarna de treden met een vochtige doek of eventueel een synthetische thinner.

Let op! Op dit moment is het blootgestelde hout zeer gevoelig. Vermijd daarom zoveel mogelijk om over het hout te lopen.

 

2) Grondlaag aanbrengen

 • Om een goede hechting te bevorderen, is het aangeraden de eerste laag te verdunnen (vaak met water). Instructies hiervoor vind je op het productlabel van de vernis.
 • Breng de vernis aan en strijk steeds in de richting van de houtnerven mee. Voor de traptreden zelf kan je eventueel een roller gebruiken, maar voor de zuil en moeilijk bereikbare plaatsen heb je een verfkwast nodig.
 • Strijk nog zachtjes na om een mooi egaal resultaat te bekomen.

 

3) Afwerkingslagen

 • Afhankelijk van de gebruiksfrequentie van de trap, breng je 1 of 2 onverdunde afwerkingslagen aan wanneer de grondlaag droog is. Ook de eerste afwerkingslaag moet eerst opdrogen voordat je een tweede laag aanbrengt.
 • Tip: je kan de grondlaag eventueel eerst licht opschuren om voor een mattere uitstraling te zorgen. Verkies je een glanzende uitstraling? Dan schuur je beter niet.
 • Om glansverschillen te voorkomen, is het belangrijk de vernis goed te roeren vooraf.

trap vernissen

TIP! Een geverniste trap moet natuurlijk af en toe nog schoongemaakt worden. Dit doe je best aan de hand van gewoon zuiver water, vermengd met een klein beetje reinigingsmiddel.

 

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele trappenmakers