Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trap schuren

Na jarenlang intensief gebruik vertoont je trap onvermijdelijk slijtage als krassen, verkleuringen, … Wil je je trap voorzien van een nieuwe laag lakverf, beits, olie of vernis? Dan moet je eerst grondig je trap schuren. Hoe pak je deze klus precies aan? Is het een goed idee om zelf je trap te schuren of schakel je beter een vakman in? En wat zijn de verschillende mogelijkheden? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
OPTIE 1: zelf trap schuren
OPTIE 2: trap laten schuren
Mogelijke alternatieven
Vraag gratis offertes aan

 

OPTIE 1: zelf trap schuren

trap schuren

Wil je je gelakte of verniste trap kaal maken en voorzien van een nieuwe afwerkingslaag? Dan moet je eerst je trap schuren. Ben je een ervaren klusser? Dan kan je eventueel deze klus zelf uitvoeren.

 

Waarom zelf je trap schuren?

Zelf je trap schuren is de goedkoopste manier om je trap schilderklaar te maken. Je betaalt dan enkel voor de materialen die je nodig hebt. Vergeet echter niet dat zelf je trap schuren behoorlijk arbeidsintensief is en veel tijd vergt. Bovendien kan onvoorzichtigheid leiden tot grote(re) schade aan je trap. Na het schuren moet je natuurlijk ook nog je trap afwerken.

TIP: een vakman neemt met plezier je traprenovatie over en kan snel en efficiënt je trap schuren én verven. Wil je graag weten welke voordelen een vakman je nog meer biedt? Lees dan hier verder.

 

Hoe trap schuren?

Hoe ga je best te werk? Doorgaans verloopt het schuren van een trap op de volgende manier:

 • STAP 1 = werkzone afbakenen: bescherm de aangrenzende muren en vloer. Je wil deze niet beschadigen tijdens het schuren. Gebruik hiervoor plastic, krantenpapier, oud textiel, …
 • STAP 2 = grote vlakken schuren: met een schuurmachine behandel je makkelijk grotere vlakken. Denk aan de traptreden en grote delen van de trapstijlen. Schuur zoveel mogelijk met de houtnerven mee. Zo voorkom je krassen of barsten in de toplaag.
 • STAP 3 = moeilijk bereikbare hoeken schuren: met een schuurmachine bereik je soms moeilijk de hoeken van je traptreden. In dit geval moet je met schuurpapier verder werken. Het resterende gedeelte van de trapstijlen zal je manueel moeten schuren om geen enkel detail in de leuning over te slaan.
 • STAP 4 = trap afwerken: nadien kan je overgaan tot de afwerking van de trap met lakverf, vernis, beits, … Zorg ervoor dat je eerst de ondergrond stof- en vetvrij maakt. Zo ben je zeker van een mooie hechting van de afwerkingslaag.

 

Welke schuurmachine en schuurpapier gebruik ik best?

Wil je goed en degelijk schuren? Dan gebruik je het best aangepaste materialen:

 • Schuurpapier: er bestaan verschillende korrelgroottes. Om je trap volledig blank te schuren gebruik je best korrel 80 – 100. Wil je slechts oppervlakkige krassen en vuil wegwerken? Dan ben je beter geholpen met korrel 120 – 200.
 • Schuurmachine: de ideale schuurmachine ligt goed in de hand en loopt uit in een punt. Zo bereik je ook moeilijker bereikbare hoeken en is er minder manueel schuurwerk. Wil je schuren zonder stof? Kies dan voor een schuurmachine met stofreservoir.

LET OP: een trap schilderen zonder schuren is niet aanbevolen. Gebruik de juiste materialen om je trap te behandelen. Zo bekom je zeker en vast een mooi eindresultaat. Je vindt een breed aanbod aan schuurmachines en schuurpapier in onze webshop.

 

 

Kostprijs zelf trap schuren (enkel materiaalkosten)

Zelf je trap schuren is goedkoper dan het werk uitbesteden aan een professional. Je betaalt enkel voor je materiaal. Gemiddeld mag je rekenen op de volgende kosten:

 • Schuurmachine: vanaf € 30 (incl. btw)
 • Schuurmachinepapier: vanaf € 20 voor 50 vellen (incl. btw)
 • Manueel schuurpapier: vanaf € 5 voor 3 vellen (incl. btw) of vanaf € 8 voor schuurpapier op rol (incl. btw)

BELANGRIJK: ben je op zoek naar schuurpapier of een schuurmachine om je trap te schuren? Neem dan een kijkje in onze webshop.

 

TIP: trap schuren of zandstralen?

Wil je snel en efficiënt je trap en trapleuning schuren? Kies er dan voor om je trap te laten zandstralen of luchtgommen. Zo herstel je je trap in z’n oorspronkelijke glorie en sla je geen enkel plekje over in de leuning of hoeken van de treden.

LET OP: zandstralen is specialistenwerk. Je kan gratis advies en prijzen op maat aanvragen bij verschillende vakmannen actief in je buurt via onze offertepagina. Start hier je aanvraag.

 

 


OPTIE 2: trap laten schuren

trap schuren of zandstralen

Een andere mogelijkheid is je trap laten schuren door een vakman. Het grote voordeel aan deze keuze is dat hij je trap ook professioneel afwerkt. Zo heb je meteen een fraai en optimaal eindresultaat.

 

Waarom vertrouwen op een vakman?

Zelf je trap schuren is misschien goedkoper, maar je loopt wel het risico om je trap te beschadigen. Bovendien neemt het schuren ook veel tijd in beslag. Vertrouw je traprenovatie daarom toe aan een ervaren vakman. Zo ben je verzekerd van…

 • Advies op maat: uit welk materiaal bestaat je trap? Wat is de huidige staat? Welk resultaat heb je voor ogen? Een vakman luistert naar je wensen en geeft je graag persoonlijk advies op maat van je situatie.
 • Snelle & professionele uitvoering: een professional staat in voor een correcte uitvoering van zowel het zandstralen of luchtgommen als het afwerken van je trap.
 • Volledige afwerking: een vakman schuurt niet alleen je trap, maar werkt deze ook helemaal af. Je betaalt misschien meer bij een professional, maar je krijgt er wel een volledig afgewerkte trap voor terug.
 • Hoogwaardige materialen: of het nu gaat om het juiste schuurpapier of een afwerkingslaag op maat, een vakman gebruikt enkel hoogwaardige materialen om je trap te schuren en te behandelen.
 • Verlaagd btw-tarief: is je woning ouder dan 10 jaar? Dan vallen renovatiewerken aan je trap onder het verlaagde btw-tarief en betaal je maar 6% btw op zowel materialen als arbeidskosten.

Op zoek naar professionals actief in je buurt? Je kan gratis en vrijblijvend offertes op maat aanvragen bij verschillende vakmannen via ons offerteformulier.

 

Trap schuren en afwerken: werkwijze

Hoe gaat een vakman precies te werk bij het schuren en afwerken van je trap? Een kort overzicht:

 

STAP 1: trap schuren

De beste manier om je trap door een vakman te laten schuren is deze te zandstralen of te luchtgommen. Hiermee kan je zelfs de kleinste ornamenten en minst bereikbare hoeken van je trap schuren. We leggen kort het verschil tussen beide technieken uit:

 • Zandstralen: onder hoge druk spuit een vakman een straalmiddel (bestaande uit zand of keramische parels) op de trap. Zo stript hij de trap van z’n verweerde afwerkingslaag. Het resultaat is een kale trap met het hout in z’n oorspronkelijke staat.
 • Luchtgommen: deze methode vertoont grote gelijkenissen met zandstralen, maar is een zachtere manier om je hout te schuren. In dit geval spuit een vakman zachte, afgeronde keramische korrels op het oppervlak. Hierdoor is het mogelijk om precies en gecontroleerd te werk te gaan.

 

STAP 2: trap afwerken

Na het zandstralen of luchtgommen bekom je een mooi eindresultaat, maar je trap is nog niet klaar om te belopen. Om je traptreden te beschermen, zijn er verschillende afwerkingsmogelijkheden:

 • Lakverf: kras- en slijtvaste lakverf bestaat in verschillende kleuren en uitvoeringen. Wil je een matte of glanzende afwerking? En hou je van een sober kleur of mag het wat gewaagder? De belangrijkste vereiste is dat de verf aangepast is aan het type ondergrond.
 • Olie, beits of vernis: met zo’n transparante afwerking zet je de mooie nerfstructuur van je houten trap in de kijker. Het remt de vorming van slijtagesporen en doet het hout helemaal heropleven. Wil je graag een subtiel kleureffect? Dan is een getinte beits of olie ook verkrijgbaar.

 

Welke afwerking kies ik best?

Dat hangt af van het beoogde eindresultaat. Wil je de rustieke uitstraling van je houten trap behouden? Dan kies je best voor een behandeling met een olie, beits of vernis. Zo bescherm je alsnog je trap langdurig zonder het uitzicht te veranderen. Wil je liever een geheel nieuwe uitstraling van je trap? Kies er dan voor om je trap na het schuren te laten schilderen met een lakverf. Ontvang gratis advies en prijzen op maat.

 

 

Kostprijs trap laten schuren (materialen + arbeidskosten)

De prijs voor het schuren en behandelen van je trap is afhankelijk van de gekozen schuurmethode en de gewenste afwerking. Reken gemiddeld op de volgende prijzen voor je traprenovatie:

Type werkzaamhedenPrijs (excl. btw)
Trap zandstralen€ 30 à 40 per m²
Trap luchtgommen€ 20 à 40 per m²
Trap (her)schilderen, vernissen, oliën,...€ 15 à 20 per trede

LET OP: deze richtprijzen kunnen verschillen van vakman tot vakman. Ontvang vrijblijvend offertes op maat van je renovatieproject via onze gratis offertedienst. Start hier je aanvraag.

 


Trap schuren: alternatieven

Wil je graag je trap een volledig nieuw uitzicht geven zonder schuurwerken? Dan kan je ook kiezen voor 1 van de 2 onderstaande alternatieven:

 

ALTERNATIEF 1: overzettreden

hoe trap schuren

Bij het plaatsen van overzettreden is schuren overbodig. Je nieuwe trapbekleding komt gewoon bovenop je stofvrije trap. Hierdoor heb je snel een splinternieuw ogende trap. Met overzettreden kan je elke look bekomen. Naast overzettreden in verschillende houtsoorten kan je namelijk ook kiezen voor een nieuwe trapbekleding in PVC of vinyl.

Prijs: € 125 à 150 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

ALTERNATIEF 2: trap stofferen

trap afschuren

Wil je graag een trapbekleding die goed geluid dempt en altijd zacht en warm aanvoelt? Overweeg dan om je trap te stofferen. Dat kan je op verschillende manieren laten doen. Zo kan je kiezen voor een volledige stoffering of een traploper. Stoffering is in talloze uitvoeringen verkrijgbaar: hoogpolig of laagpolig, effen of met decoratieve tekening, …

Prijs: ongeveer € 130 per trede (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat.

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele trappenmakers