Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Een trap in beton

Betonnen trappen worden voornamelijk geplaatst voor hun onderhoudsvriendelijk en solide karakter. Je vindt ze niet allen terug in grote trappenhallen en openbare gebouwen maar ook steeds vaker in moderne woningen. Een trap in beton kan je makkelijk afwerken met elk type materiaal of je kan ervoor opteren de afwerkingslaag te polieren zodat je een moderne gladde betontrap krijgt die geen verdere afwerking nodig heeft. In dit artikel overlopen we de belangrijkste eigenschappen en nuttige weetjes van een trap in beton.

 

 

Werkwijze betonnen trap maken

Om een trap in beton te maken, wordt er eerst een mal of bekisting gemaakt waarin het beton gestort wordt. Het is een klus die vrijwel onmogelijk is om zelf uit te voeren als je geen ervaring hebt. Heel wat bedrijven maken dan ook prefab trappen door middel van standaardmallen die licht aanpasbaar zijn. Daarnaast kan je ook een trappenmaker raadplegen die ter plekke een mal komt maken en het zodat het beton storten op locatie kan gebeuren.

 

Prijs betonnen trap

De prijs van een betonnen trap wordt bepaald door de afwerkingsgraad, bereikbaarheid en moeilijkheid. Het spreekt voor zich dat draaitrappen of hoektrappen meer tijd vergen om te maken dan één rechte steektrap. De prijs van een betontrap die niet gepolierd is, kost rond de 100 euro per trede. Als je een betonnen trap wil die strak en glad is afgewerkt dan mag je rekenen op een prijs van 200 euro per trede.

Ben je ook benieuwd hoeveel jouw betonnen trap zal kosten? Via onze dienstenpagina kan je nu makkelijk offertes laten berekenen voor een trap op maat. Je krijgt verschillende offertes aangeboden zonder aankoopverplichting. Deze dienst wordt u gratis aangeboden door trappen-info.be.

Klik hier om je prijs te laten berekenen van een betontrap op maat.

 

betonnen trap storten

 

Afwerkingsmaterialen

Een betonnen trap hoeft niet persé de look van beton te hebben. Je kan het louter als goedkoop constructiemateriaal gebruiken en vervolgens laten bekleden met een materiaal naar keuze. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte materialen om trappen mee te bekleden.

 

betonnen trap plaatsen Kale betonnen trap

Een betonnen trap waarbij het beton storten perfect gelukt is zal er geen verdere afwerking nodig zijn. Door het beton te polijsten ontstaat een glanzend oppervlak. Als aan het beton zelf kleurpigment en kwarts is toegevoegd, kan het beton worden afgewerkt met een uithardende finish. Dit geeft een keramische uitstraling. Betonnen trappen worden vaak gebruik in loften en bedrijven.

Voordelen
Industriële look, bijzonder onderhoudsvriendelijk, kan bekleed of geverfd worden, slipbestendig, verkrijgbaar in tal van kleuren.

 

betonnen trap bekleden hout Hout

Daar waar een trap in beton een wat kille en industriële uitstraling kan hebben, oogt hout juist warm en natuurlijk. De afwerking kan op twee manieren: door hout op de betonnen trap te bevestigen of door een compleet houten trap over een trap in beton te plaatsen. Als de trap nog niet geplaatst is, kan het verstandiger zijn de trap direct van hout te maken in plaats van eerst in beton. Hout heeft een warme en natuurlijke uitstraling, is overschilderbaar, relatief goedkoop, verkrijgbaar in tal van variaties en kleuren en makkelijk te bewerken.

Lees hier meer informatie over een betontrap bekleden met hout.

 

betonnen-trap bekleden met natuursteen Natuurstenen trap

Omdat een zelfdragende natuurstenen trap duur is, wordt vaak gekozen om een betonnen trap met natuursteen te bekleden. Natuursteen is zeer slijtvast maar kan na verloop van tijd wel wat donkerder worden op de plaatsen waar de trap het meest betreden wordt. Stenen tegels kunnen eventueel ook voor de afwerking van een trap in beton gebruikt worden maar dan dienen deze wel minstens drie mm dik zijn. Het geheel aan tegels en voegen kan wel wat druk overkomen.

Voordelen
Onderhoudsvriendelijk, verkrijgbaar in tal van variaties, elegant en rijkelijk.

 

betontrap tapijt Tapijt

Een veelgebruikte afwerkingsmethode is nog altijd met tapijt. Kies wel een tapijt met een grote slijtvastheid en controleer ook altijd of bij het buigen de onderlaag niet zichtbaar wordt. Dit geeft later namelijk een lelijk beeld bij de neuzen van de traptreden. Het bekleden van een betonnen trap met tapijt is een klus die goed zelf gedaan kan worden.

Voordelen
Gezellig bij blootvoets lopen, één geheel met de vloeren, makkelijk te onderhouden, verkrijgbaar in tal van kleuren.

 

betonnen-trap bekleden met steentapijt Steentapijt

Steentapijt bestaat uit miljoenen kleine steentjes, gemengd met epoxyhars. Het steentapijt wordt op de trap gesmeerd en vormt naadloze treden. Verschillende kleuren zijn mogelijk en het kan zelfs samen met led-verlichting worden aangebracht. Steentapijt doet warm aan en is makkelijk in het onderhoud.

Voordelen
Origineel, makkelijk op maat te leggen, slipbestendig, verkrijgbaar in tal van verschillende kleuren, formaten en vormen.

 

 

 

Betontrap combineren met een betonvloer

Om je interieur één strak geheel te maken kan je een betonvloer laten gieten die net dezelfde kleur heeft als je trap. Zo maakt je trap een deel uit van de architectuur en zal je woning er nog imposanter uitzien. Op de website betonvloerinfo.nl vind je heel wat inspirerende foto’s terug van toepassingen met beton. Zeker een bezoekje waard!

 

betontrap met betonvloer

 

 

Betonnen trap gieten met kwartdraai

Zoals je op onderstaand voorbeeld kan zien kan een betonnen trap ook perfect gegoten worden als kwartdraai en zelfs als draaitrap. Bij een ruwe plaatsing zoals op onderstaande foto zal je wel steeds een trapbekleding moeten laten plaatsen als afwerking.

 

kwartdraai betonnen trap

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers