Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappen-info.be Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappen-info.be

Trap kopen: 5 gouden tips

Wil je een stijlvolle moderne trap kopen voor je nieuwbouwwoning? Of is je oude trap onstabiel en wil je die vervangen? Kies dan voor een nieuwe trap. Waarop moet je zoal letten bij de aankoop van een trap? In dit artikel geven we je 5 gouden tips om de beste keuze te maken.

Ga snel naar:
TIP 1: koop een trap in een duurzaam materiaal
TIP 2: kies een trap die bij je past
TIP 3: hou rekening met je budget
TIP 4: vertrouw op een trappenbouwer
TIP 5: besparen? Kies voor een traprenovatie!
CONCLUSIE: hoe kies ik de meest geschikte trap?

 

 

Wanneer een nieuwe trap kopen?

Wanneer kies je ervoor om een volledig nieuwe trap te kopen? Dat hangt af van enkele bouwkundige, maar ook persoonlijke beweegredenen. Een overzicht:

 • Instabiele constructie: is je huidige trap wankel? Lijdt je houten trap aan houtrot? Of is de onderconstructie helemaal aangetast door ongedierte of ouderdom? Dan moet je veiligheidshalve een volledig nieuwe trap laten plaatsen.
 • Nieuwe woning: plaats je een nieuwbouwwoning? Kies dan voor een trap op maat die volledig voldoet aan jouw wensen en de stijl van jouw woning.
 • Hernieuwd interieur: onderging je interieur een intense renovatie? Dan overweeg je misschien een compleet nieuwe trap in een andere stijl, materiaal, een ander ontwerp, …

Nieuwe trap kopen? Vertrouw dan op de expertise van een trappenbouwer actief in je buurt. Hij beschikt over de juiste vakkennis en de ervaring om je trap op maat te ontwerpen en te plaatsen. Interesse? Kom vrijblijvend in contact met professionals actief in je regio.

 

TIP 1: koop een trap in een duurzaam materiaal

vaste trap kopen

Trappen worden doorgaans intensief gebruikt. Kies daarom meteen voor een duurzaam, slijtvast materiaal. We zetten de meest voorkomende materialen voor trappen op een rij:

 • Hout: dit is met voorsprong het meest geliefde materiaal om een trap in te vervaardigen. Dat is niet alleen te danken aan de warme en natuurlijke uitstraling, maar ook aan de duurzaamheid. Al moet je na een tijdje je trap wel van een nieuw beschermlaagje voorzien.
 • Metaal: dit materiaal wint aan populariteit dankzij z’n strakke uitstraling en robuustheid. Met metaal kan je makkelijk grotere afstanden overspannen, waardoor je een minimalistischer ontwerp kan maken. Daarnaast is metaal ook onderhoudsvriendelijk en heeft het geen nabehandeling nodig.
 • Beton: je kiest het best voor beton wanneer het om een trap in een nieuwbouwwoning gaat of wanneer je ingrijpend renoveert. Zowel prefab trappen als betonnen trappen op maat zijn mogelijk. Een trap in beton kan je onafgewerkt laten, maar ook afwerken met bv. hout of natuursteen.
 • Glas: waarom zou je voor een glazen trap kiezen? Misschien omdat je hiermee unieke, elegante ontwerpen kan realiseren. Het glas laat licht door en maakt de ruimte daardoor visueel groter. Niet alleen in privéwoningen, maar ook in openbare gebouwen zie je ze vaak terugkeren.

Welk materiaal kies ik het best? Dat hangt voornamelijk af van je esthetische voorkeuren en de stijl die je nastreeft. Heb je een concreet ontwerp in gedachten? En zou je dit graag voorleggen aan een professional? Vul dan het contactformulier in.

 


TIP 2: kies een trap die bij je past

trap-bestellen

Een trap kan opgaan in je interieur of net een echte blikvanger zijn. Wat het uiteindelijk wordt, hangt af van je individuele smaak en wensen. Waarop moet je letten bij de vormgeving van een trap op maat?

 • Veel mogelijkheden: welk materiaal je ook kiest, daarbinnen heb je een ruime keuze aan verschillende vormgevingsmogelijkheden. Een bordestrap in staal? Een zwevende houten trap? Of een elegante draaitrap in glas? Het is allemaal mogelijk. Hou op voorhand een duidelijk ontwerp voor ogen.
 • Afwerking naar keuze: heb je de trap van je dromen gevonden? Laat die dan professioneel afwerken. Denk maar aan het beitsen van een houten trap, het polieren van je betonnen trap, … Daarnaast kan je ook verlichting integreren, anti-slipmatten plaatsen, beveiligingselementen voor kinderen bevestigen, enz.
 • Voor elke toepassing: om wat voor trap gaat het? Een binnen- of een buitentrap? En over welke locatie hebben we het precies? Dit heeft een invloed op de vormgeving van de trap. Een buitentrap in beton, bijvoorbeeld, is een betrouwbare keuze.
 • Aangepast aan de beschikbare ruimte: een trap kiezen gebeurt ook op basis van de beschikbare ruimte. Heb je niet veel plaats? Dan neemt een wentel- of draaitrap minder ruimte in dan een gewone steektrap. Bij alle traptypes kan je nog kiezen welk type treden je wil, hoe de balustrade eruit moet zien, …

LET OP: bij het samenstellen van trappen primeren veiligheid en gebruiksgemak. Een ervaren trappenbouwer staat dan ook steevast stil bij de afmeting van de treden, de steilheid van de trap, het type trapleuning, … Contacteer een trappenbouwer actief in je regio.

 


TIP 3: hou rekening met je budget

draaitrap kopen

Je ziet dat een nieuwe trap kopen flink wat voeten in de aarde heeft. Van ontwerp tot uitvoering zijn er flink wat elementen waarmee je rekening moet houden. Bovendien loopt het prijskaartje op als je niet goed over je budget waakt. De kostprijs van een nieuwe trap ziet er doorgaans als volgt uit:

 

1. Prijs o.b.v. traptype

Elk traptype vergt een specifiek productieproces en montage. De prijzen zijn daardoor sterk beïnvloed door de complexiteit van het ontwerp, de afmetingen van de trap en het aantal treden:

TraptypePrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
SteektrapVanaf € 1.500
DraaitrapVanaf € 2.000
WenteltrapVanaf € 3.000
Zwevende trapVanaf € 4.000

 

2. Prijs o.b.v. materiaal

Naast het traptype is ook het materiaal een bepalende factor in de prijsopbouw van je trap. Een overzicht:

MateriaalPrijs (excl. btw, incl. plaatsing)
HoutVanaf € 1.500
MetaalVanaf € 3.000
BetonVanaf € 1.200
GlasVanaf € 5.000

 

LET OP: dit zijn richtprijzen voor standaard realisaties. In werkelijkheid kunnen die sterk afwijken, afhankelijk van het ontwerp, het traptype, het aantal treden en de afwerking. Onthoud daarbij ook dat er soms nog voorafgaande werken nodig zijn zoals het uitbreken van je oude trap, het afvoeren van afval naar het recyclagepark, … Ontvang je graag een concrete prijsberekening? Vraag dan offertes op maat aan.

 


TIP 4: vertrouw op een trappenbouwer

trap kopen huis

Gaat je voorkeur uit naar een trap op maat? Neem hiervoor dan zeker een ervaren trappenbouwer in de arm. Samenwerken met een expert heeft namelijk de volgende voordelen:

 • Uitgebreid & persoonlijk advies: een vakman komt eerst langs om de ruimte te bekijken waar je nieuwe trap komt te staan. Hij meet alles op, luistert aandachtig naar je ideeën en toetst deze af aan de haalbaarheid van het project en je budget.
 • Veilig ontwerp: bij het ontwerpen van je trap op maat verwerkt hij alle informatie die hij tijdens het verkennend gesprek heeft verkregen. Daarnaast zorgt hij gegarandeerd voor een veilige en gebruiksvriendelijke trap die doorheen elke levensfase bruikbaar is.
 • Vakkundige montage: het vervangen van de oude trap gebeurt met precisie en aandacht. Heeft hij deze volledig weggehaald? Dan plaatst hij je nieuwe trap volgens de regels van de kunst. Hij plaatst deze waterpas, zet die veilig vast tegen de muur, ruimt alles netjes op, zorgt voor een propere afwerking, …
 • Duurzame materialen: kiezen voor een trap op maat is kiezen voor een duurzame realisatie die jarenlang meegaat. Natuurlijk vertoont elke trap na verloop van tijd slijtagesporen. Door meteen voor kwalitatieve materialen te kiezen, stel je een renovatie langer uit.

BELANGRIJK: elke trappenbouwer heeft zijn eigen specialiteiten. Heb je dus eerder een moderne steektrap in gedachten? Kies dan een vakman wiens eerdere realisaties in lijn liggen met jouw verwachtingen. Wees niet bang om te polsen naar foto’s van eerdere uitvoeringen. Een trotse vakman toont deze zonder aarzelen.

 

Offertes vergelijken loont!

Wil je besparen op de kosten van je nieuwe trap? Vraag dan offertes aan bij verschillende trappenbouwers en vergelijk! Leg de kostenposten naast elkaar, ga na wat er wel en niet in de totaalprijs is inbegrepen, vergelijk verschillende adviezen, trek referenties na, … Enkel zo krijg je inzicht in de verschillende prijsvoorstellen, adviezen, voorgestelde materialen, …

Vrijblijvend offertes vergelijken? Vul gewoon het aanvraagformulier in en kom na enkele werkdagen in contact met 2 à 3 trappenbouwers actief in je regio. Start hier je aanvraag.

 


TIP 5: besparen? Kies voor een traprenovatie!

overzettreden kopen

In bepaalde gevallen is het helemaal niet nodig om een nieuwe trap te plaatsen. Is je trapconstructie nog in goede staat? Ben je het uitzicht van je huidige trap beu? Of wil je een sterk verweerde trap opknappen? Dan volstaat een renovatie. De mogelijkheden op een rij:

 

1. Overzettreden

Overzettreden plaatsen gaat snel en is eenvoudig: in een handomdraai heb je je trap in een compleet nieuw jasje gestoken. Zulke overzettreden heb je in verschillende materialen (bv. hout, vinyl, …) en ze bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Prijs: € 125 à 150 per overzettrede. Vraag hier prijzen aan.

 

2. Trap zandstralen

Behoud je graag het authentieke karakter van je houten trap? Dan kan je deze laten zandstralen. Dan spuit een vakman een straalmiddel met zand of keramische parels onder hoge druk op het oppervlak. Dit schuurt alle oneffenheden weg en zorgt voor een mooi egaal oppervlak. Let wel, zandstralen is enkel aangeraden bij trappen die bestaan uit harde houtsoorten en is echt specialistenwerk.

Prijs: € 30 à 40 per m² (excl. btw, incl. uitvoering). Vraag hier prijzen aan.

 

3. Trap schilderen

Denk je eraan je trap een make-over te geven met een schilderbeurt? Bereid deze dan correct voor: verwijder restanten van de oude trapbekleding, schuur vervolgens op en breng de meest geschikte primer aan. Pas dan kan je overgaan tot het schilderen van de trap. Ben je handig aangelegd? Dan kan je zelf de trap verven. Ben je liever zeker van een nette afwerking? Dan is een binnenschilder een betere keuze.

Prijs: € 15 à 20 per trede (excl. btw, incl. uitvoering). Vraag hier prijzen aan.

 


CONCLUSIE: welke trap kies ik het best?

Dat hangt af van de stijl, de beschikbare ruimte, veiligheid en gebruiksgemak, duurzaamheid, … Allemaal zaken waarmee een ervaren trappenbouwer rekening houdt. Op basis van jouw input plaatst hij een trap die niet alleen bouwkundig voldoet aan alle vereisten, maar ook esthetisch helemaal naar wens is.

Is een nieuwe trap niet meteen wat je zoekt? Laat je liever een grondige traprenovatie uitvoeren? Ook hiervoor kan je terecht bij een ervaren vakman. Hij adviseert je over de beste renovatiemethode.

Vrijblijvend experts vergelijken? Vul daarvoor het onderstaande offerteformulier in en kom binnen enkele werkdagen in contact met 2 à 3 professionals actief in je regio:

 

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde trappenmakers