Open trap
Aangezien een open trap geen stootborden heeft, zorgt hij voor een groot ruimtegevoel in huis. Met zijn moderne look geeft hij je woning bovendien een leuke toets. In dit artikel kom je meer te weten over open trappen.
Voor- en nadelen open trap
Het grote voordeel aan open trappen is dat ze verkrijgbaar zijn in allerlei modellen. Zo kan je kiezen voor een eenvoudige steektrap, maar ook draai- of spiltrappen kunnen in open vorm gemaakt worden. Door het ontbreken van stootborden krijg je bij een open trap het gevoel dat er veel ruimte vrijkomt; de boven- en benedenverdieping gaan vlotjes in elkaar over. Aangezien er meer open ruimte is, zal er ook meer licht in de woning zijn.
Een van de nadelen van open trappen is het warmteverlies dat ontstaat. Aangezien de boven- en benedenverdieping mooi met elkaar in verbinding staan, kan de warmte zich namelijk vrijer bewegen in huis. Dit kan tot een minder efficiënt warmtegebruik leiden. Een tussendeur plaatsen bovenaan de trap kan dit warmteverlies enigszins verminderen. Een ander nadeel van een open trap is het veiligheidsaspect: als er jonge kinderen in huis zijn, moet je altijd oppassen met trappen, maar bij open trappen moet je extra opletten door de open ruimte tussen de treden.
Veiligheid op de trap verhogen door plaatsing leuning
Met het oog op de veiligheid op de trap is het aangeraden om een leuning te plaatsen. Als je ervoor kiest om een leuning te installeren bij je open trap, kies je best voor een open trapleuning, bijvoorbeeld met spijlen die ver genoeg uit elkaar staan. Op die manier behoud je het ruimtegevoel dat open trappen geven. Een andere optie is het installeren van een glazen wand.
Prijs open trap
De prijs voor open trappen hangt uiteraard af van het gekozen materiaal voor de treden, de afmetingen en de eventuele plaatsing van een leuning. Meer ingewikkelde constructies, zoals modellen met een kwartslag, zullen logischerwijs duurder zijn dan de basismodellen. Reken voor de plaatsing van een open trap op een gemiddelde startprijs van 4500 euro, maar deze prijs kan al snel oplopen, afhankelijk van bijvoorbeeld het materiaal, het model en de leuning.
Wil je een open trap laten installeren door een gespecialiseerde trappenplaatser of moet er een traprenovatie uitgevoerd worden? Via de offertepagina kan je gemakkelijk prijzen van vakmannen vergelijken. Deze offerteservice is gratis en vrijblijvend. Klik hier om naar de offertepagina te gaan.
Open trap dichtmaken
Wil je je open trap renoveren, dan kan je ervoor kiezen om de trap dicht te maken. Dit zal de nadelen van open trappen sterk verminderen: het warmteverlies wordt sterk beperkt en de veiligheid van de trap neemt toe. Bovendien werkt het dichtmaken van open trappen ook geluiddempend. Een open trap dichtmaken betekent ook een andere look voor je interieur: je krijgt meteen een compactere ruimte, wat voor meer gezelligheid zal zorgen.
Inspiratie open trappen
Op onderstaande foto zie je een open trap in twee delen. De glazen wand zorgt voor de veiligheid, zonder het ruimtegevoel weg te nemen.
Hier zie je een spiltrap met open treden. Hier valt vooral op hoe open trappen voor een ruimtegevoel en licht kunnen zorgen in een woning.
Bij deze open trap uit glas is er ingezet op de lichtinval: door het doorzichtige karakter van glas en door het ontbreken van stootborden kan een maximale lichtinval behaald worden. De trap brengt de verschillende verdiepingen naadloos met elkaar in verbinding.
Onderstaande foto toont dat een gesloten leuning ook mogelijk is bij een open trap. Door de plaats van de trap in het huis blijft het open karakter van de treden zichtbaar. De leuning en wand zorgen voor de veiligheid. Je zou denken dat er minder licht is in huis door deze gesloten leuning, maar dit wordt gecompenseerd door de witte muren.