Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappen-info.be Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappen-info.be

Luie trap

Wil je je trap vernieuwen? Ben je op zoek naar een trap met een unieke uitstraling? En heb je voldoende ruimte in je woning? Dan is een luie trap een aanrader. Maar wat is dit nu precies? Wat zijn de voor- en nadelen? Welke uitvoeringen zijn mogelijk? Wat kost deze soort trap? En wat zijn de alternatieven? Je leest het in dit artikel.

Ga snel naar:
Voor- en nadelen luie trap
Uitvoeringen luie trap
Prijs luie trap
Waarom trapspecialist inschakelen?
Welke mogelijke alternatieven?
Vergelijk vrijblijvend offertes

 

 

Wat is een luie trap?

Een luie trap is een trap waarvan de treden een grote aantrede en een kleine optrede hebben. Daardoor is de hellingshoek van luie trappen erg klein. Doorgaans spreken we over een luie trap bij een hellingsgraad van minder dan 45 graden. Ze komen voornamelijk voor in openbare gebouwen zoals zwembaden, maar kan je ook perfect in je woning plaatsen. Ze zijn dan een echte blikvanger in je interieur en bovendien erg veilig.

Luie trap laten plaatsen? Schakel een ervaren trapspecialist in voor een correcte plaatsing en een mooi eindresultaat. Vind een betrouwbare trappenbouwer in de buurt.

luie trap

 

Voor- en nadelen luie trap

Luie trappen hebben zowel enkele voor- als nadelen. We zetten de belangrijkste hieronder op een rij:

 • Makkelijk beloopbaar: door de kleine hellingshoek van luie trappen merk je amper dat je een trap oploopt of afloopt. Zeker wanneer je slecht te been bent, is deze soort trap dus erg comfortabel.
 • Unieke uitstraling: een luie trap is een echte blikvanger in je woning en geeft je interieur een unieke uitstraling. Bovendien hebben deze trappen vaak een luxueuze look.
 • Veilig: door de kleine hellingshoek zijn luie trappen ook erg veilig. Vooral voor mensen die slecht te been zijn of voor kinderen maken de lage treden een duidelijk verschil.
 • Veel mogelijkheden: tot slot kan je je luie trap ook nog op heel wat manieren vormgeven. Zo kan je kiezen tussen verschillende materialen, afmetingen, afwerkingen…

 

 • Neemt veel ruimte in: door de opbouw van een luie trap met grote aantreden neemt deze soort trap wel meer ruimte in dan de meeste andere soorten trappen.

 

Uitvoeringen luie trap

Luie trappen zijn beschikbaar in heel wat mogelijke uitvoeringen en je kan ze dan ook volledig naar jouw smaak vormgeven. Een overzicht van de mogelijkheden:

 

1. Afmetingen

Een luie trap heeft altijd een lage optrede en een grote aantrede. De optrede van deze trap is doorgaans ongeveer 16 à 17 cm of minder. De lengte van de aantrede is daarbij variabel. Zeker in openbare gebouwen is deze vaak vrij lang, om de trap geschikt te maken voor grote groepen mensen. Hoe lang de aantrede is, hangt dus vooral af van de mogelijkheden en je persoonlijke voorkeur.

 

2. Materialen

Een luie trap is beschikbaar in verschillende materialen. De meest voorkomende zijn hout, beton en metaal. Een houten trap zorgt voor een unieke uitstraling en is iets budgetvriendelijker. Een trap in beton is dan weer erg onderhoudsvriendelijk en stevig en ook een metalen trap is sterk en ideaal voor grotere overspanningen.

 

3. Binnenshuis of buitenshuis

Verder kan je ook kiezen voor een luie trap voor binnenshuis of voor buitenshuis. Binnenshuis is deze soort trap bijvoorbeeld ideaal in een inkomhal. Maar je kan zo’n trap dus ook perfect buiten gebruiken. Denk maar aan een trap naar je terras of op een tuinpad. Daarnaast kan je ze zelfs gebruiken in zwembaden om makkelijk en veilig toegang tot het zwembad te hebben.

 

4. Treden

Je kan voor je luie trap kiezen tussen open of gesloten treden. Ook deze keuze maakt een groot verschil in de uitstraling van je trap. Bij open treden zit er geen stootbord tussen de tredes en heb je meer lichtinval en een groter ruimtegevoel. Bij een gesloten trap zit er wel een verticaal stootbord tussen elke trede. Daardoor zijn deze trappen veiliger en beter tegen warmteverliezen.

 

5. Afwerking

Tot slot kan je ook nog de afwerking kiezen van je trap. Zo kan je bijvoorbeeld ook je trapleuning op heel wat verschillende manieren vormgeven. Of je kan trapverlichting laten plaatsen voor een veilige trap en extra sfeer. Vraag zeker eens naar de mogelijkheden bij een trappenspecialist. Zo vind je gegarandeerd de ideale trap voor jouw woning. Ontvang advies op maat van een trappenspecialist.

 

Prijs luie trap

De prijs voor een luie trap begint gemiddeld vanaf € 2.000 à 5.000 (excl. btw en incl. plaatsing). Die prijs hangt wel af van een aantal factoren zoals het gekozen materiaal, de afmetingen, de moeilijkheidsgraad van de werken, de gewenste afwerking, eventuele afbraakwerken…

LET OP: de prijzen voor de plaatsing van een luie trap kunnen ook verschillen van trapspecialist tot trapspecialist. Daarom vraag je best offertes aan bij meerdere experts. Zo kan je gericht prijzen, maar ook voorstellen, adviezen, mogelijke uitvoeringen… vergelijken. Ontvang vrijblijvend prijsvoorstellen op maat.

 

luie trap afmetingen

 

Waarom een trapspecialist inschakelen?

Een nieuwe trap plaatsen is geen eenvoudig werkje en vereist de nodige expertise. Om zeker te zijn van een correct geplaatste trap en een mooi eindresultaat, schakel je dus best een ervaren trapspecialist in. Zo geniet je alvast van de volgende voordelen:

 • Bespreking mogelijkheden: een trappenspecialist kan bij jou langskomen om de beschikbare ruimte op te meten en kan op basis daarvan de verschillende mogelijkheden voorstellen. Door samen te werken met een vakman kan je je trap dus helemaal naar jouw wensen en voorkeuren laten maken.
 • Vakkundige plaatsing: een trappenexpert heeft de nodige kennis en expertise om je luie trap volgens de regels van de kunst te plaatsen. Bovendien verloopt de plaatsing zo ook erg vlot en ben je zeker van een mooi eindresultaat.
 • Kwalitatieve materialen: een vakspecialist maakt enkel gebruik van hoogwaardige materialen voor de opbouw van je luie trap. Dat geldt voor zowel de treden als de trapleuning, de eventuele verlichting…
 • Garantie: als je je trap laat plaatsen door een expert, dekt deze ook altijd eventuele bijkomende kosten en heb je garantie op de werken en de trap zelf. Als je zelf je trap plaatst, ben je ook zelf verantwoordelijk voor alle kosten en is er geen financiële bescherming.
 • Verlaagd btw-tarief: tot slot geniet je ook nog van een verlaagd btw-tarief van 6% wanneer je een trappenspecialist inschakelt. Voorwaarde is wel dat je woning minstens 10 jaar oud is.

TIP: via onze offerteservice kan je vrijblijvend offertes van meerdere experts vergelijken, waardoor je vaak nog extra kosten kan besparen. Vul daarom zeker het offerteformulier in en vind een geschikte specialist.

 

wat is een luie trap

 

Alternatieven voor luie trap

Ben je nog niet zeker of een luie trap wel de meest geschikte optie is voor jou? Bekijk dan zeker ook eens de volgende alternatieven voor luie trappen:

 

1. Steektrap

Een steektrap is een gewone, rechte trap tussen 2 verdiepingen. Het is de simpelste trap en meest voorkomende trap in woningen, omdat deze in praktisch in elke ruimte geplaatst kan worden. Door de eenvoud van de trap is de plaatsing vrij gemakkelijk en blijft ook de prijs vrij laag. Het nadeel van rechte trappen is dat ze veel ruimte innemen. Zeker wanneer je voor een steektrap met luie treden kiest, heb je heel wat beschikbare ruimte nodig omdat deze erg lang is.

 

2. Kwartdraaitrap

Een kwartdraaitrap is een steektrap die onderaan, bovenaan of op beide plekken een draai heeft van 90 graden. In tegenstelling tot een luie trap neemt een kwartdraaitrap weinig plek in en is het dus ideaal voor kleinere ruimtes. Bovendien kan je onder de trap gemakkelijk een berging of kasten integreren, waardoor je nog extra ruimte bespaart. Je kan natuurlijk ook kiezen voor een luie trap met een kwartdraai om de voordelen van beide soorten trappen te combineren.

 

3. Bordestrap

Een bordestrap is een trap met 2 of meer rechte steektrappen. Tussen de trappen zijn ook 1 of meerdere platformen of ‘bordessen’ aanwezig. Net zoals een luie trap neemt een bordestrap vrij veel ruimte in, maar is deze ook goed toegankelijk en veilig, vooral in combinatie met een trapleuning of wand. Het voordeel van een bordestrap is wel dat je in je trap altijd een rustpunt hebt. Een bordestrap is vooral aangewezen wanneer je veel ruimte ter beschikking hebt en je een draai moet maken om de bovenverdieping te bereiken.

 

Welke trap kies ik best?

Wat nu de meest geschikte trap is, hangt af van je persoonlijke situatie, voorkeuren en budget. Heb je veel ruimte beschikbaar en wil je vooral een veilige trap? Dan is een luie trap ideaal. Heb je iets minder ruimte beschikbaar, dan is een kwartdraaitrap een betere optie. Je kan deze dan eventueel nog opbouwen met luie treden, om toch de voordelen van een luie trap te behouden.

Advies nodig? Een trappenspecialist geeft je advies op maat van jouw situatie en budget. Zo vind jij zeker een geschikte trap voor jouw woning. Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang vrijblijvend advies van een trappenspecialist in je buurt:

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde trappenmakers