Trappen-info.be

Metalen trappen

Door de prijsstijgingen van hout en de vele constructiemethoden wordt metaal steeds vaker gebruik om trappen mee te vervaardigen. Een trap in metaal is niet allen bijzonder sterk maar ook toepasbaar in elk type interieur en kan grote lengtes overspannen zonder zware constructies te tonen.

 

 

Wat moet je weten over een metalen trap

Net zoals elk materiaal heeft ook metaal positieve en negatieve eigenschappen. De belangrijkste voordelen en onderhoudsmaatregelen sommen we hieronder op:

 

Onderhoud
Na bepaalde steensoorten en beton is metaal één van de meest onderhoudsvriendelijke materialen voor veelvuldig gebruik. Het is slijtvast en zal nooit gebruikssporen vertonen bij normaal gebruik. Enkel wanneer je voorkeur uitgaat naar metalen trappen die gelakt of vernist zijn zal je deze beschermingslaag om de 5 à 10 jaar moeten bijwerken. Kies je voor een trap in zijn originele metaallook dan is het ook mogelijk dat de veel belopen vlakken na verloop van tijd gaan opblinken. Dit wordt meestal niet als storend ervaren en geeft de trap net dat tikkeltje meer charme.

 

Geluidsoverdracht
In tegenstelling tot hout werkt metaal veel minder. Hierdoor zijn krakende geluiden uitgesloten en zal je trap veel minder lawaai maken bij het gebruik. Enkel wanneer de trap betreed wordt met naaldhakken zal een metalen trap meer geluid maken dan een vergelijkbaar exemplaar in hout.

 

Materiaalkeuze
De meest gebruikte metaalsoorten om trappen mee te vervaardigen zijn inox, ijzer, aluminium en gegalvaniseerd ijzer. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget zijn al deze materialen prima geschikt voor huiselijk gebruik. Meer informatie over de eigenschappen en prijzen vind je terug bij de informatie over maatwerk.

 

Overspanningen en overbruggingen
Metalen trappen komen het best tot hun recht wanneer ze open geplaatst worden. Door hun grote draagkracht kunnen trappen met gemak verscheidene verdiepingen verbinden met een minimum aan steunpunten.

 

Afwerking
De meeste mensen opteren om hun trap naturel te laten maar ook lakken is perfect mogelijk. Gelakte metalen trappen zien er iets warmer uit en kunnen in elk gewenst kleur afgewerkt worden. Lakken is vooral interessant wanneer men kiest voor een goedkopere metaalsoort die er minder strak uitziet dan bijvoorbeeld het duurdere inox. De meest gekozen kleuren om te lakken zijn wit en zwart. Het grootste nadeel van een gelakte metalen trap is dat er krassen en gebruikssporen kunnen ontstaan.

 

Benieuwd hoeveel jouw metalen trap op maat kost? Vraag hier vrijblijvend een offerte aan.

 

Metalen trappen

 

Een metalen trap op maat: Prijs maken

De voornaamste factoren die de prijs van een metalen trap bepalen zijn de materiaalkeuze, constructiewijze, draairichtingen en eventuele leuningen of bordessen. Afhankelijk van je wensen mag je volgende prijzen verwachten voor een metalen trap op maat:

 

constructiemethode in staal

Prijs van de constructie

Het spreekt voor zich dat een trap waar veel werk aan is meer zal kosten dan een trap die relatief snel gemaakt kan worden. De meest goedkope metalen trappen zijn deze met geplooide treden. Om deze te construeren is één grote metaalplaat nodig die geplooid wordt en die vervolgens gelast wordt aan één of twee trapbomen die het gewicht dragen. Voor dergelijke rechte trap mag je rekenen op een startprijs van 4000 euro voor één verdiep. Deze prijs ligt in dezelfde lijn als een kwalitatief exemplaar in hout of beton.

 

 

 

gegalvaniseerde trap

Kostprijs naargelang de metaalsoort

De meest gebruikte metaalsoorten om trappen in te vervaardigen zijn inox, aluminium, brut ijzer en gegalvaniseerd ijzer. Inox is strakker, heeft een lichter kleur en sluit naadloos aan bij de andere RVS elementen zoals trapleuningen of wandbekledingen. Een trap in brut of gegalvaniseerd ijzer ziet er dan weer meer industrieel uit en is ook een pak goedkoper. De kostprijs ligt maar liefst 40% lager dan de prijs van inox trappen. Als alternatief op inox wordt ook wel eens aluminium genomen. Dit is iets goedkoper maar wel brozer en krasgevoeliger. Aluminium wordt ook dof na een tijdje. Trappen in brut ijzer ( staal) worden vaak vernist of gepoederlakt omdat ze gevoelig zijn voor roestplekken. Wanneer je de trap niet betreedt met natte schoenen hoef je je hier echter geen zorgen om te maken.

 

 

Stijlen

Metalen trappen worden doorgaans geplaatst in moderne woningen. Door hun industriële karakter, lichte constructie en open gevoel geven ze elke ruimte een open en luchtige uitstraling. Hier zie je alvast enkele inspirerende voorbeelden:

Stalen trappen zwart gelaktBovenstaande trappen bestaan uit gelakt ijzer. Bij de trap aan de rechterzijde werd het metaal gecombineerd met houten treden wat zorgt voor meer sfeer en warmte.

 

Trap in metaal

Dat de mogelijkheden met ijzer eindeloos zijn bewijzen bovenstaande trappen. Of je nu een splinterdun exemplaar wenst of eentje die overloopt in de boekenkast, met metaal kunnen al je wensen vervuld worden.

 

Gelakte trap in metaal

Ben je ook geïnspireerd geraakt door deze selectie ijzeren trappen? Via onze offertepagina kan je nu prijzen aanvragen en vergelijken van verschillende trappenmakers. Neem er zeker ook enkele voorbeelden bij zodat je je wensen meteen kan duidelijk maken.

Klik hier voor een prijs op maat voor metalen trappen

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers