Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Overzettreden

Is jouw trap toe aan een opknapbeurt of nieuwe look? Overzettreden zijn de perfecte oplossing wanneer je breekwerken wilt vermijden of wanneer je budget het niet toelaat om een nieuwe trap te plaatsen. Uit welke materialen kan je zoal kiezen? Hoeveel kosten overzettreden? En hoe worden ze geplaatst? Je komt het allemaal te weten in dit artikel.

Ga snel naar:
Materialen overzettreden
Prijs trap overzettreden
Overzettreden zelf plaatsen of laten plaatsen?
Werkwijze overzettreden plaatsen
Inspiratie: enkele realisaties
Vraag vrijblijvend offertes aan

 

 

Waarom traprenovatie met overzettreden?

Of je nu een open of gesloten trap hebt, of een rechte of draaiende trap, het trede-over-trede-principe is de snelste methode van traprenovatie. Naast tijdswinst bieden overzet traptreden nog enkele andere voordelen:

 • Goedkoop: een traprenovatie met overzettreden is goedkoper dan een volledig nieuwe trap plaatsen.
 • Nieuwe look: met overzettreden kan je niet alleen de look van jouw trap opfrissen, je kan jouw trap ook een volledig nieuwe uitstraling geven.
 • Ruime keuze: overzet traptreden zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende materialen, kleuren en motieven.
 • Afwerking: je kan je overzettreden laten afwerken met verlichting, antislip, …
 • Meteen beloopbaar: aangezien de lijm snel droogt, is je trap bijna meteen beloopbaar.

Interesse in overzettreden? Een installateur geeft je graag meer informatie over de mogelijkheden en bezorgt je een prijsvoorstel op maat. Kom in contact met meerdere specialisten via de offertepagina.

 

Materialen voor overzettreden

Trap overzettreden zijn verkrijgbaar in heel wat verschillende materialen. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende materialen voor traptreden:

houten trap overzettreden Houten overzettreden

Hout is een erg geliefd materiaal voor overzettreden. Je kan kiezen tussen samengesteld hout of massief hout. Aangezien traptreden dagelijks belopen worden en het over de jaren heen zwaar te verduren krijgen, wordt er voor de productie van massief houten overzettreden vaak gekozen voor harde houtsoorten. Beukenhouten of eiken overzettreden zijn dan ook populaire keuzes, naast bv. Merbou, Jatoba en Mahonie. Je kan je houten overzettreden nog laten afwerken met een kleurenolie om ze de gewenste kleur te geven.

Levensduur: > 40 jaar

Prijs houten overzettreden: gemiddeld € 150 per trede (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

overzettreden laminaat lichtbruin Overzettreden laminaat (HPL / CPL)

Laminaat heeft net als hout een warme uitstraling, maar is wel goedkoper. Laminaat overzettreden hebben een HDF (High Density Fiberboard) kern, ook wel geperst hout genoemd. Ze zijn voorzien van een toplaag in HPL (High-Pressured Laminaat) of CPL (Continuous Pressed Laminaat).

Overzettreden in laminaat zijn erg hard en krasvast. Ze zijn bovendien verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Levensduur: 10 – 25 jaar (afhankelijk van de dikte van de toplaag)

Prijs laminaat overzettreden: gemiddeld € 125 per trede (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

overzettreden pvc-vinyl Vinyl of PVC overzettreden

Liever geen overzet traptreden in hout of laminaat? Geen probleem, er zijn nog tal van andere materialen waarin je je trap kan bekleden. Zo zijn overzettreden in PVC of vinyl een populaire keuze. Deze materialen zijn duurzaam, slijtvast en kleurvast. Bijkomend pluspunt? Ze zijn ook geluiddempend.

Levensduur: 10 – 20 jaar (afhankelijk van de dikte van de vloer en de slijtlaag)

Prijs overzettreden PVC/vinyl: gemiddeld € 145 per trede (excl. btw & incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes.

 

trap bekleden tegels Andere materialen

Zijn geen van deze materialen wat je zoekt? Er zijn nog tal van andere mogelijkheden voor overzettreden voor je trap.

Zo kan je je trap een moderne look geven via overzettreden met betonlook. Je kan je trap ook laten bekleden met tegels. Voor een warme, huiselijke sfeer kan je dan weer kiezen voor tapijt. Ook stalen overzettreden zijn een mogelijkheid, een originele keuze wanneer je de trap een industriële make-over wil geven.

Benieuwd naar de mogelijkheden? Ontvang gratis offertes.

 

 

 

Welk materiaal kies ik best?

Dat hangt voornamelijk af van jouw budget en persoonlijke voorkeuren. Wil je graag een trap die zeer lang meegaat? Dan is massief hout de beste keuze. Is de prijs doorslaggevend? Dan kies je best voor overzettreden in laminaat. Ben je eerder op zoek naar een slijtvast materiaal? Dan raden we treden in PVC of vinyl aan.

LET OP: niet elke trappenmaker heeft ervaring met al deze materialen. Zo zal een schrijnwerker meer ervaring hebben met massief houten overzettreden dan met stalen treden of treden in tapijt. Hou hier zeker rekening mee in de keuze van de juiste vakman. Om goed te kunnen vergelijken, vraag je best prijsvoorstellen aan bij verschillende trappenbouwers in jouw regio. Dat kan gratis via onze offerteservice.

 

 

Extra’s & mogelijke afwerkingen

De afwerking van je trap beperkt zich niet tot het kiezen van het juiste materiaal voor je overzettreden. Een traprenovatie is ook het ideale moment om een aantal extra’s toe te voegen, zoals:

 • Trapverlichting: tijdens het plaatsen van overzettreden kan je ook verlichting verwerken in je trap. Je kan de verlichting bv. verwerken tussen de trede en het stootbord, wat een sfeervol resultaat oplevert.
 • Antislip: voor wie vaak op kousen de trap op- en afloopt, zijn overzettreden met antislip geen overbodige luxe. De antislip afwerking zorgt ervoor dat je veilig naar boven en beneden gaat.
 • Trapwangen: tijdens de renovatie van je trap verdienen ook de zijkanten van de trap, ook wel trapwangen genoemd, de nodige aandacht. Je kan ze afwerken in hetzelfde materiaal of net voor een contrasterende kleur kiezen.
 • Stootborden: renoveer je een gesloten trap? Dan maken ook de stootborden deel uit van de renovatie. Meestal worden de stootborden met hetzelfde materiaal bekleed als de overzettreden, maar je kan bijvoorbeeld kiezen voor stootborden in een andere kleur om zo een moderne look te bekomen.

 

Opties overzettreden

 

 

Trap overzettreden prijs

Wil je overzettreden kopen, dan mag je rekenen op een gemiddelde prijs van € 125 à 150 per trede (excl. btw & incl. plaatsing). Het materiaal is hierbij de belangrijkste kostenbepaler, maar ook eventuele extra opties kunnen de prijs opdrijven. Doorgaans mag je rekenen op onderstaande richtprijzen:

Materiaal overzettreden
Gemiddelde prijs per overzettrede (incl. btw en plaatsing)
Houten overzettreden
€ 150
Laminaat overzettreden (HPL/CPL)
€ 125
PVC / vinyl overzettreden
€ 145
Tapijt overzettreden
€ 130

Graag een exacte prijs ontvangen voor jouw traprenovatie? Vraag vrijblijvend prijsvoorstellen aan bij 2 à 3 trappenmakers actief in jouw regio via onze gratis offerteservice.

 

Overzettreden zelf plaatsen of laten plaatsen?

Is je keuze voor je traprenovatie op overzettreden gevallen? Dan kan je ervoor kiezen om de renovatie zelf uit te voeren of om de klus over te laten aan een professionele trappenmaker.

 

1. Overzettreden zelf plaatsen

Ben je een handige doe-het-zelver en heb je al wat ervaring met binnenschrijnwerk? Dan kan je eventueel zelf aan de slag. Hou er wel rekening mee dat overzettreden zelf plaatsen niet bij alle trappen even eenvoudig is. Bij gedraaide trappen, bijvoorbeeld, variëren de treden onderling in grootte en vorm, wat het bekleden van de trap met overzettreden bemoeilijkt.

Bovendien is het van groot belang dat de treden perfect op maat gezaagd worden opdat ze mooi op de muur aansluiten zonder kieren. Het is ook belangrijk dat de overzettreden op een correcte manier geplaatst worden om te voorkomen dat ze later loskomen. Een vakman heeft reeds voldoende ervaring opgebouwd om elk type trap tot in de puntjes af te werken. Het is dus altijd raadzaam op een beroep te doen op de expertise van een professional. Kom in contact met trappenbouwers actief in jouw buurt.

 

2. Overzettreden laten plaatsen

Vertrouw je jouw traprenovatie toe aan een ervaren trappenmaker, dan kan je rekenen op:

 • Een snelle en correcte plaatsing: aan een traprenovatie met overzettreden heeft een trappenmaker doorgaans slechts 1 dag werk. Je bent ook zeker van een correcte plaatsing van jouw nieuwe traptreden.
 • Kwaliteit: een vakman werkt enkel met materialen van de beste kwaliteit. Zo ben je verzekerd van een optimale levensduur van jouw nieuwe trapbekleding.
 • Advies op maat: aan de hand van het type trap en jouw persoonlijke wensen adviseert een professional je over de beste oplossing voor jouw situatie.
 • Garantie: komt er na verloop van tijd toch een traptrede los of moet er iets hersteld worden? Dan hoef je enkel de trappenbouwer te contacteren, hij voert de herstelling uit onder garantie.
 • Verlaagd btw-tarief: laat je je nieuwe treden plaatsen door een vakman, dan betaal je slechts 6% btw op de arbeids- en materiaalkosten indien je woning ouder is dan 10 jaar.

Wil je graag overzettreden laten plaatsen? Ontvang prijsvoorstellen van 2 à 3 professionals in jouw buurt dankzij onze gratis offerteservice.

 

Overzettreden plaatsen: werkwijze

Bij het plaatsen van overzettreden voor je trap volgt een vakman altijd de volgende stappen:

 1. Trap opmeten

  De vakman meet iedere trede afzonderlijk op en zaagt de overzettreden vervolgens ter plekke op maat.

 2. Bestaande trap schoonmaken

  Voordat de nieuwe overzettreden geplaatst kunnen worden, moet de huidige trap eerst grondig worden schoongemaakt.

 3. Lijm aanbrengen

  De uiteindelijke overzettreden worden op de bestaande treden vastgelijmd. Daarom wordt in deze stap de lijm aangebracht op de bestaande traptreden.

 4. Overzettreden plaatsen

  De treden (en stootborden in geval van een gesloten trap) worden verlijmd aan de bestaande trap. Soms maakt de vakman daarbij gebruik van een stabiliteitsprofiel dat op de traptrede wordt bevestigd. Deze dient als solide fundament voor de overzettrede. Iedere trede wordt op deze manier van boven naar beneden afgewerkt.

 5. Naden afkitten

  In een laatste stap worden de naden afgekit om het geheel mooi af te werken.

 6. Beschermende laag aanbrengen

  Afhankelijk van het materiaal worden de overzettreden nog behandeld met een beschermende coating. Dat is bijvoorbeeld het geval bij houten overzettreden. Deze worden achteraf behandeld met een beschermende en slijtvaste olie.

 

Inspiratie: enkele realisaties

Weet je nog niet precies hoe je de renovatie van je trap wilt aanpakken en ben je nog op zoek naar inspiratie? Onderstaande voorbeelden geven je alvast een idee van de mogelijkheden.

 

1. Moderne houten overzettreden

alternatief open trap

Bovenstaande realisatie is het bewijs dat een houten trap niet alleen is weggelegd voor klassieke of landelijke interieurs. Ook in een moderne wooninrichting past een houten trapbekleding. In dit voorbeeld is er gekozen voor een open houten trap gecombineerd met een aluminium afwerking. Het open karakter van de trap past overigens perfect bij de rest van de open indeling van de woning.

 

2. Overzettreden in zwart tapijt

Trapbekleding tapijt

Het is een misverstand dat tapijt op de trap enkel nog wordt gebruikt door oudere generaties. Ook in hedendaagse interieurs vind je nog steeds trapbekleding in tapijt. Deze zwarte uitvoering, bijvoorbeeld, zorgt in combinatie met de wit geverfde trapleuning voor een trap die klasse uitstraalt.

 

3. Overzettreden uit laminaat bij draaitrap

draaitrap overzettreden

Ook voor draaitrappen zijn overzettreden een goede oplossing. De plaatsing vergt iets meer expertise, maar het resultaat mag er dan ook zijn. Deze moderne draaitrap is afgewerkt met overzettreden in laminaat. Er is gekozen voor een grijs houtmotief, wat een mooi tegenwicht biedt voor de witte, strakke look.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele trappenmakers