Trappen-info.be
Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappen-info.be

Overzettreden

Is jouw trap toe aan een opknapbeurt of nieuwe look, maar is een nieuwe trap te duur en wil je breekwerken vermijden? Dan zijn overzettreden de oplossing. Daarbij plaatst men gloednieuwe traptreden over de bestaande. Zo kan je op een eenvoudige wijze mooie resultaten bereiken tegen een fractie van de kosten van een nieuwe trap. In onderstaand artikel lees je er meer over.

Ga snel naar: Materialen & PrijzenVoordelenVakman inschakelen? – Overzettreden plaatsen

 

 

Materialen & prijzen van overzettreden

De prijs voor het laten plaatsen van overzettreden (met eventuele stootborden) varieert gemiddeld van €100 tot €150 per trede. Het materiaal is daarbij de belangrijkste kostenbepaler.

 

Materiaal overzettreden
Gemiddelde prijs per overzettrede (incl. btw en plaatsing)
Houten overzettreden
€150
Laminaat overzettreden (HPL/CPL)
€125
PVC / vinyl overzettreden
€145
Tapijt overzettreden
€130

 

houten overzettreden1. Overzettreden hout

Hout is een erg geliefd materiaal voor overzettreden. Men kan daarbij gebruik maken van samengesteld hout of massief hout. Aangezien traptreden het zwaar te verduren krijgen, gebruikt men voor de productie van massief houten overzettreden vaak harde houtsoort zoals eikenhout of beukenhout.

Ander houtsoorten zoals Merbau, Jatoba, Mahonie, … zijn ook mogelijk. Verder kan je houten overzettreden laten afwerken met een kleurenolie om ze zo de gewenste kleur te geven.

Levensduur: > 40 jaar 
Richtprijs houten overzettreden: ± €150
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

laminaat overzettreden2. Overzettreden laminaat (HPL/CPL)

Laminaat heeft net als hout een warme uitstraling, alleen is het goedkoper. Laminaat overzettreden hebben een HDF (High Density Fiberboard) kern, ook wel geperst hout genoemd. Ze zijn voorzien van een toplaag in HPL (High-Pressured Laminaat) of CPL (Continuous Pressed Laminaat).

Het materiaal is erg hard, krasvast en je zal er niet zomaar op uitglijden. Bovendien zijn laminaat overzettreden verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Levensduur: 10 – 25 jaar (afh. van de dikte van de toplaag)  
Richtprijs overzettreden in laminaat: ± €125
⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

stalen overzettreden3. Andere materialen

Liever geen overzettreden trap in hout of laminaat? Geen probleem, er zijn nog andere keuzes op vlak materiaal. Zo kan je de trap bijvoorbeeld een moderne look geven via overzettreden met betonlook.

Of waarom geen overzettreden in PVC of vinyl? Daarvoor betaal je per trede een gemiddelde prijs van €145 (incl. btw en plaatsing). De prijs voor tapijt overzettreden ligt op zo’n €130 per trede(incl. btw en plaatsing).

Ook stalen overzettreden zijn mogelijk, een originele keuze wanneer je de trap een industriële make-over wil geven.

⇒ Vraag vrijblijvend offertes op maat aan.

 

 

Welke voordelen bieden overzettreden?

Welk soort trap je ook hebt, een open of gesloten trap, een rechte of draaiende trap, een betonnen, ijzeren of houten trap, … Het trede-over-trede-principe is zowat de snelste methode van traprenovatie. Enkele andere voordelen:

 1. Traprenovatie met overzettreden is goedkoper dan een volledig nieuwe trap. » Lees hier meer over de prijzen van traprenovatie.
 2. Een totaal nieuwe look voor jouw trap is mogelijk.
 3. Veel keuze aan materialen, afwerkingen en motieven. » Lees hier meer over de mogelijke materialen voor trapbekleding.
 4. Extra afwerkingen (vb. anti-slip, verlichting, …) zijn mogelijk. Jouw trap laten voorzien van anti-slip kost gemiddeld €3 à €13 per meter.
 5.  Snel aan te brengen, in ongeveer 1 dag (afh. van de grootte en vorm van de trap).
 6. Aangezien de lijm snel droogt is de overzettreden trap na behandeling nagenoeg direct te belopen.

 

 

overzettrede

 

Doe-het-zelven of vakman inschakelen?

Het is mogelijk om overzettreden zelf te plaatsen maar het is niet bij alle trappen even eenvoudig. Bij gedraaide trappen variëren de treden bijvoorbeeld onderling in grootte en vorm. Dat maakt het bekleden van de trap met overzettreden er niet makkelijker op. Je hebt op zijn minst een ‘trapspin’ nodig om de treden goed uit te kunnen meten.

Bovendien is het van groot belang dat de treden perfect op maat gezaagd worden opdat ze mooi bij de muur aansluiten zonder kieren. Het is ook belangrijk dat de overzettreden op een correcte manier geplaatst worden om te voorkomen dat ze later loskomen.

Kortom, je doet er goed aan een vakman in te schakelen om jouw trap te voorzien van overzettreden. Zo ben jij verzekerd van een mooi eindresultaat en kwaliteit op lange termijn. Bovendien neemt het werk meestal slechts 1 dag in beslag.

 

Wil je overzettreden laten plaatsen door een specialist in traprenovatie? Via de offertedienst kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij vakmannen. Klik hier voor meer info.

 

 

Overzettreden laten plaatsen: Werkwijze

Bij het plaatsen van overzettreden gaat men als volgt te werk:

 1. Trap opmeten: De vakman meet iedere trede afzonderlijk op en zaagt de overzettreden vervolgens ter plekke op maat.
 2. Bestaande trap schoonmaken: Opdat de nieuwe overzettreden goed geplaatst kunnen worden, moet de huidige trap eerst worden schoongemaakt.
 3. Lijm aanbrengen: De uiteindelijke overzettreden zullen op de bestaande treden worden vastgelijmd. In deze stap brengt men daarom de lijm aan op de bestaande traptreden.
 4. Overzettreden plaatsen: De treden (en stootborden in geval van een gesloten trap) worden verlijmd aan de bestaande trap. Soms maakt men daarbij gebruik van een stabiliteitsprofiel dat op de traptrede wordt bevestigd. Deze dient als solide fundament voor de overzettrede. Iedere trede wordt op deze manier van boven naar beneden afgewerkt.
 5. Naden afkitten: In een laatste stap gebeurt het afkitten van de naden om alles mooi af te werken.
 6. Beschermende laag aanbrengen: Afhankelijk van het materiaal worden de overzettreden nog behandeld met een beschermende coating. Dat is bijvoorbeeld het geval bij houten overzettreden. Deze worden achteraf behandeld met een beschermende en slijtvaste olie.

 

 

Overzettreden

 

 

Offertes voor traprenovatie ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Gespecialiseerde vakmannen