Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Trapvorm: 5 mogelijke keuzes!

Wil je een nieuwe trap plaatsen? Dan denk je best eerst goed na over de trapvorm. Eens je het soort trap bepaald hebt, kan je knopen doorhakken over de materialen, afwerking, … Maar welke trapvormen bestaan er allemaal? En welke vorm is het meest geschikt voor de beschikbare ruimte en indeling van jouw woning? In dit artikel vind je een handig overzicht van de 5 mogelijke opties!

Ga snel naar:
TRAPVORM 1: steektrap
TRAPVORM 2: kwartdraai trap
TRAPVORM 3: spiltrap
TRAPVORM 4: bordestrap
TRAPVORM 5: wenteltrap

Laat je adviseren door een trappenbouwer!

 

 

Welke trapvorm kies ik het best voor mijn woning?

De beste trapvorm voor jouw woning? Die hangt in grote mate af van de beschikbare ruimte. Zo kan je in een grote hal werken met een wenteltrap of een bordestrap. In een kleinere ruimte is een houten kwartdraai trap dan weer ideaal.

Naast die beschikbare ruimte, de indeling van de woning, de afmetingen van het trapgat, … zijn er natuurlijk nog je interieurstijl en je persoonlijke wensen. Draagt een bepaald type trap je voorkeur weg? Hou je van een strakke, moderne trap of wil je eerder een landelijke uitstraling?

TIP: bespreek je project uitgebreid met een professionele trappenbouwer. Die analyseert jouw ruimte, kijkt naar de plattegrond en stelt dan de mogelijke trapvormen voor. Wil je meerdere ontwerpen laten maken? Kom nu gratis in contact met verschillende trapspecialisten in je buurt!

 

TRAPVORM 1: steektrap

trapvorm steektrap

Een steektrap staat ook bekend als een ‘molenaarstrap’. Het is duidelijk het meest eenvoudige type: een standaard rechte trap zonder een draaiing. Die kan je tegen een wand laten plaatsen of tussen 2 muren in. Het goede nieuws? Door het eenvoudige ontwerp en de makkelijke plaatsing zijn steektrappen relatief budgetvriendelijk. Er zijn geen complexe berekeningen nodig en elke trede heeft dezelfde vorm.

Zijn er ook nadelen verbonden aan een steektrap? Deze trapvorm neemt behoorlijk wat ruimte in. Je ziet deze soort trap dan ook vaak in grotere woonruimtes waar veel mensen samenkomen. Om de omvang te beperken, kan je kiezen voor een iets steilere helling.

Richtprijs steektrap: vanaf 2.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 


TRAPVORM 2: kwartdraai trap

trapvorm kwartdraaitrap

Dit type trap is een steektrap, maar dan met een kwartdraai naar links of rechts. Die draai van 90 graden kan zich bovenaan of onderaan de trap bevinden. Zelfs een kwartslag onderaan én bovenaan de trap is een optie. Zo’n kwartdraai trap is erg stijlvol en geeft ook dynamiek aan je interieur. Verder kan je werken met verschillende materialen, open of gesloten treden, …

Maar de voornaamste reden om te kiezen voor een trap met een kwartdraai? Dat is de ruimte die je bespaart. Heb je bv. een kleine inkomhal in je woning? Dan kan je met deze trapvorm toch nog vlot 2 verdiepingen met elkaar verbinden. Zo’n kwartdraai past namelijk makkelijk in een hoek van die ruimte. Onder het rechte gedeelte kan je bovendien ook kasten, een extra toilet, … integreren.

Richtprijs kwartdraai trap: vanaf 2.500 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 


TRAPVORM 3: spiltrap

trapvorm spiltrap

Naast een kwartdraai trap is er nog een type trap waarmee je veel ruimte uitspaart: de spiltrap. De naam zegt het zelf: bij dit type vertrekken de traptreden vanaf een centrale spil. Het gaat om stijlvolle zwevende treden met een leuning aan de buitenkant. Zo’n spiltrap is dan ook een echte blikvanger in je woning. Het nadeel? Het is niet zo handig om met grote spullen zo’n draaitrap op en af te lopen.

Wanneer kies je nu het best voor zo’n spiltrap? Dit type is bv. ideaal als verbinding met een mezzanine (zie foto). Ook als trap van je bovenverdieping naar je zolder is zo’n draaitrap erg geschikt. Aangezien zo’n trap in een cirkel omhoog gaat, is het eigenlijk een interessante optie in elke woonruimte met weinig plaats.

Richtprijs spiltrap: vanaf 2.500 à 3.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 


TRAPVORM 4: bordestrap

trapvorm bordestrap

Deze trapvorm bestaat uit 2 of meer rechte steektrappen, maar met daartussen 1 of meerdere platformen. Deze bordessen kunnen zich onderaan of bovenaan bevinden (afstapbordes), maar ook in het midden van de trap (tussenbordes). Met zo’n laatste type platform kan je de looprichting van de trap veranderen met een draai van 90 of zelfs 180 graden (zie foto). Zo’n rustpunt op je trap biedt veel gebruikscomfort, zeker op latere leeftijd.

Een bordestrap is luxueus en stijlvol, maar je kan dit type trap wel niet eender waar plaatsen. Door de vele ruimte die zo’n trap in beslag neemt, is het vooral een geschikte optie bij hogere trap- of inkomhallen. Moet je in je woonkamer een draai van 90 of 180 graden maken om de bovenverdieping te bereiken? Als er voldoende ruimte is, kan je de optie van een bordestrap ook bespreken met je trapspecialist!

Richtprijs bordestrap: vanaf 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 


TRAPVORM 5: wenteltrap

trapvorm wenteltrap

Het meest luxueuze en elegante type trap? Dat is ongetwijfeld een wenteltrap. In tegenstelling tot een spiltrap draait deze trapvorm niet om een centrale as, maar om een vrije ruimte heen. Dat betekent dat je met een wenteltrap tal van mogelijkheden hebt qua vorm, aantal treden, … Het gaat altijd om puur maatwerk en een trapspecialist maakt van zo’n trap een echte parel aan de kroon van je woning, volledig afgestemd op de architecturale stijl en je persoonlijke wensen.

Aan die grote vrijheid qua ontwerp hangt natuurlijk wel een steviger prijskaartje. Een wenteltrap is doorgaans de duurste trapvorm die je kan kiezen. Al hangt ook veel af van de uiteindelijke afmetingen van de trap, de materiaalkeuzes, de gekozen afwerking, …

Richtprijs wenteltrap: vanaf 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ontvang gratis offertes op maat!

 

 

BELANGRIJK: vergelijk altijd meerdere trapspecialisten!

Wil je zeker zijn van de meest geschikte vorm voor jouw nieuwe trap? Contacteer dan zeker meerdere trappenbouwers en leg hun adviezen even naast elkaar. Naast de vorm zullen die specialisten je ook adviseren over het trapmodel (bv. Z-trap of bloktrap), het meest geschikte materiaal, de trapleuning, eventuele extra’s als verlichting, … Door goed te vergelijken, maak je zeker een weloverwogen keuze tegen een correcte prijs!

Gratis en vrijblijvend meerdere offertes aanvragen? Simpel, vul gewoon het onderstaande offerteformulier in. Daarna nemen meerdere ervaren specialisten contact met je op om jouw nieuwe trap te bespreken!

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers