Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

De draaitrap

Een draaitrap is een trap die rond één centrale as draait. In tegenstelling tot de wenteltrap zal deze trap dus niet kunnen afwijken van vorm of een open ruimte hebben langs de binnenzijde van de trap. Vanaf boven gezien beschrijft de draaitrap een halve cirkel of meer. Draaitrappen werden erg populair in de jaren 70, toen men vaak staal gebruikte. Tegenwoordig is de draaitrap verkrijgbaar in tal van materialen en is hij nog steeds een van de meest gebruikte trapsoorten. Het kruisen van verdiepen of rustvlakken worden gemaakt door middel van bordessen. Ook wel een hoek- of rust bordessen genoemd.

 

 

Prijs draaitrap

De prijzen van draaitrappen zijn afhankelijk van de specifieke wensen en de ruimte waarin het geplaatst moet worden. Een trap van aluminium is bijvoorbeeld goedkoper dan een houten trap in massieve eik. Bouwpakketten voor de doe-het-zelvers zijn al te verkrijgbaar vanaf 500 euro. Voor een draaitrap op maat mag je al snel rekenen op een budget van 1200 euro. De grootste kost is vaak de centrale as.

Klik hier voor gratis offerte aanvragen voor draaitrappen op maat.

 

 

Voordelen

De voordelen van draaitrappen zijn de ruimtebesparing, het comfort en het gevoel van veiligheid. Een ronde trap gaat in een cirkel omhoog en neemt daardoor veel minder ruimte in beslag dan bijvoorbeeld een rechte trap. Met een draaitrap zal je de woonkamers dus optimaal kunnen benutten.

Doordat een ronde trap vaak minder steil is dan een rechte trap, is het makkelijker en comfortabeler om deze trap te beklimmen. Daarnaast zorgen, als ze aanwezig zijn, de bordessen ervoor dat men even rust kan nemen als dit nodig is. Hierdoor wordt dit type trap ook vaak gekozen als vluchttrap. Tot slot zorgt ook het het visuele zicht bij het belopen van een draaitrap voor een aangenaam gevoel. De consequentie in treden zal valpartijen tot een minimum beperken.

 

draaitrap staal

 

Wanneer gebruikmaken van draaitrappen

Zoals eerder gezegd is een draaitrap moeilijker om te ontwerpen en te maken dan een rechte trap. Dit zorgt ervoor dat er meer kennis is vereist en de trap vaak op maat moet worden gemaakt. Hierdoor kunnen deze trappen soms duurder uitkomen dan de klassieke rechte trap.

Hier staat dan weer tegenover dat deze trap veel plaats bespaart en weinig leefruimte inneemt. Het hangt van de specifieke wensen van de gebruiker en de mogelijkheden van de ruimte af wat het beste kan worden gekozen. Als de trap vooral geplaatst moet worden met het oog op veiligheid en comfort, dan is dit type trap een zeer goede keuze.

 

draaitrap zwart

 

Zelf draaitrappen maken of laten bouwen

Om deze plaats besparende trap te kunnen plaatsen, is enige kennis van trappen nodig. Doordat het bouwplan van een trap als deze ingewikkelder is dan die van een rechte trap, is het moeilijker om dit type trap te maken. Het is belangrijk voor de doe het zelf klusser om tijdens het voorwerk, wat al gauw een aantal uren in beslag neemt, de juiste afmetingen in te plannen. Met behulp van rekenmachines kan deze klus een stuk aangenamer worden. Deze zijn bijvoorbeeld redelijk makkelijk te vinden via het internet. Uiteraard is het ook mogelijk om de trap te laten plaatsen door professionele bedrijven. Hierbij wordt het aangeraden om gratis een offerte aan te vragen om de uiteindelijke kosten goed af te kunnen wegen. Draaitrappen kunnen gemaakt worden van allerlei soorten hout, metaal, natuursteen, glas, enzovoorts. Meerdere materialen kunnen eveneens in dezelfde trap worden verwerkt. Dit hangt allemaal af van de wensen van de gebruiker af.

 

Conclusie

Een draaitrap loopt in een ronde vorm naar boven en kan één of meerdere bordessen bevatten. Hierdoor bespaart deze trap veel ruimte en geeft het een gevoel van comfort en veiligheid. Doordat deze plaats besparende trap ingewikkelder is om te maken, is de prijs gemiddeld hoger dan die van een rechte trap. Als voornamelijk het comfort en de plaats-besparing belangrijke overwegingen zijn, dan is deze trap de beste keuze.

 

Prijzen vergelijken kan heel wat geld uitsparen!

Wanneer je langsgaat bij een trappenmaker kan je vaak moeilijk vergelijken aangezien het om maatwerk gaat. Om toch enige maatstaven te hebben vergelijk je daarom best de prijzen van verschillende trappenmakers. Ben je ook benieuwd naar de prijs van een draaitrap op maat, dan moet je zeker onze offertepagina raadplegen.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers