Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Traplift: Werking en prijzen

Een traplift is een handig hulpmiddel waarmee ook iemand die slecht ter been is, zichzelf veilig en al zittend over een bestaande trap kan verplaatsen. Een traplift kan eenvoudig op haast iedere trap worden aangebracht en is zeer makkelijk te bedienen. In dit artikel lees je welke soorten trapliften er zijn, hoe ze bediend worden en wat ze ongeveer kosten.

 

 

Soorten trapliften

Trapliften werken grofweg gezien allemaal volgens hetzelfde principe. Een stoel, of plateau, beweegt zich met behulp van een elektromotor voort over een metalen buis (monorail). De vorm van de stoel en de wijze waarop hij recht blijft staan tijdens het bewegen, hangt samen met het type trap, de breedte van de trap en de hoogte van het plafond. De stoel moet namelijk genoeg ruimte hebben om te kunnen bewegen (inclusief lengte van persoon op de stoel) en ook naast de stoel moet er nog ruimte zijn om de trap op gewone manier te kunnen belopen.

Voor haast iedere soort trap is er tegenwoordig wel een geschikte traplift beschikbaar. Een traplift wordt namelijk altijd op maat gemaakt en is verkrijgbaar voor elk type trap:

 

Traplift voor een rechte trap

Rechte trappen komen zeer vaak voor en zijn ideaal voor de bevestiging van een traplift. De monorail waarop de stoel is bevestigd, hoeft niet in de fabriek gebogen te worden, en ook de stoel hoeft doorgaans niet van een speciaal ophang-mechanisme voorzien te worden. Hierdoor is een traplift voor een rechte trap vaak het meest voordelig in aanschaf. Je hebt al een traplift voor een rechte trap vanaf ongeveer €3200.

 

Traplift voor een trap met bocht

Ook voor gebogen trappen en draaitrappen, is er altijd wel een geschikte traplift te vinden. De monorail, waarop de stoel is bevestigd, wordt volledig op maat gemaakt en kan in allerlei bochten worden gebogen. Een traplift kan indien nodig ook meerdere verdiepingen overbruggen. Doordat een trap met bochten een complexere techniek verlangt dan een rechte trap zijn de kosten ook wat hoger. De prijs voor dit soort liften begint bij ongeveer €7000.

 

Traplift voor draaitrap (wenteltrap)

Vroeger was het niet mogelijk om een traplift toe te passen bij een draaitrap (wenteltrap). Tegenwoordig is de techniek echter zo verfijnd dat ook deze doorgaans steile gebogen trappen, voorzien kunnen worden van een traplift. Door een speciaal ophangmechanisme blijft de stoel, ondanks de steile bochten van de trap, in een comfortabele rechte positie staan.

 

Traplift voor buiten

Wanneer er buiten bij de voordeur een trap aanwezig is (van metaal of steen) dan is het ook hier goed mogelijk om aparte trapliftvoorziening aan te brengen. Aangezien het om buitenomstandigheden gaat, moet de stoel van de traplift wel van speciale spatwaterdichte materialen zijn gemaakt. In plaats van een stoel kan ook een metalen plateau worden aangebracht. Hierop kan men dan een rolstoel of scootmobiel plaatsen.

 

 

Prijs traplift laten installeren

Trapliften zijn voor rechte trappen al te koop vanaf € 3200,- De kosten voor een traplift met bochten beginnen bij €7000,- Het kan goed zijn dat je in aanmerking komt voor subsidies van de overheid waardoor je een groot deel van de kosten kunt terugvorderen. Het is dan ook aan te raden om te informeren bij de gemeente of je in aanmerking komt voor een dergelijke vergoeding.

 

 

Onderhoud en installatie van een traplift

In de meeste gevallen wordt de monorail (de metalen rail waarop de stoel zich voortbeweegt) op de bestaande trap zelf gemonteerd. Dat geeft de meest stabiele en ruimtebesparende constructie. Bijkomend voordeel is dat er geen geen lelijke gaten in de muur geboord hoeven te worden. Aangezien de traplift van tevoren op maat is gemaakt, neemt de installatie ervan meestal slechts een aantal uur in beslag.

Om een veilige werking te garanderen adviseren fabrikanten van trapliften dan ook een jaarlijks onderhoud. Tijdens het onderhoud wordt nagekeken of alle mechanische onderdelen nog goed werken en wordt de lift op tal van andere punten nagekeken. Extra aandacht wordt besteed aan de accu. Deze moet in topconditie zijn en het kan zijn dat deze vervangen moet worden (eens in de vier jaar). Het beste is het om bij aankoop direct ook een servicecontract met de leverancier af te sluiten. Dan ben je in de regel het goedkoopste uit en ben je verzekerd van snelle hulp bij eventuele storingen aan de lift.

 

Comfort en bediening
Het bedienen van een traplift is kinderlijk eenvoudig. Meestal hoef je alleen een joystick (hendeltje) te bewegen om de trap omhoog of omlaag te laten bewegen. Een simpele drukknop is ook mogelijk. Sommige modellen zijn daarnaast voorzien van een afstandsbediening zodat een stoel ook ‘geroepen’ kan worden. Dit kan makkelijk zijn wanneer de lift door meerdere personen gebruikt wordt. Het in- en uitstappen van de stoel kan verder worden vergemakkelijkt door een elektrisch verdraaibare stoel.

 

Werkt een traplift op stroom?
Een traplift heeft een interne accu die de elektromotor aandrijft. De accu laadt zichzelf op wanneer de stoel in ruststand is. Hiervoor wordt onder aan de trap of boven aan de trap een stroomvoorziening getroffen. Zo is de accu van de stoel altijd opgeladen en kan hij zelfs bij stroomuitval gewoon veilig blijven functioneren. De accu van een traplift is echter wel slijtage gevoelig en gemiddeld genomen moet hij na ongeveer vier jaar vervangen worden.

 

Hoe veilig is een traplift?

Trapliften zijn voorzien van allerlei veiligheidsvoorzieningen. Zo is er bijvoorbeeld altijd standaard een veiligheidsgordel aanwezig waardoor iemand niet per ongeluk uit de stoel kan vallen. Verder werken ze op een veilige laagspanning van 24 volt. Stil komen staan midden op de trap kan niet voorkomen omdat een noodfunctie ervoor zorgt dat de stoel, zelfs zonder stroom zich altijd veilig naar beneden kan bewegen. Verder zijn de meeste stoelen voorzien van een draaifunctie waardoor het in- en uitstappen van de stoel op een comfortabele en veilige manier kan gebeuren.

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers