Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Vlizotrap

Heb je een zolder of vliering die je graag als extra opbergruimte wil gebruiken? Met een vlizotrap krijg je gemakkelijk toegang tot je zolder zonder in te boeten aan ruimte. Welke soorten vlizotrappen zijn er en hoeveel kosten ze? Wat zijn de voordelen en zijn er eventueel alternatieven? Dit én meer lees je in dit artikel.

Ga snel naar:
Voordelen vlizotrap
Mogelijke uitvoeringen
Prijs vlizotrap
Belangrijke aandachtspunten
Alternatieven voor vlizotrap
Vraag gratis je offertes aan

 

 

Wat is een vlizotrap?

Een vlizotrap staat ook bekend als een vlieringtrap of zoldertrap en is een combinatie van beide termen. Een vlizotrap is vooral bedoeld voor kleinere zolders die je gebruikt als opslagplaats. Zo’n trap zit vast aan een luik en is volledig opgeborgen als het luik dicht zit. Een vlizotrap is dan ook een ideaal alternatief voor vaste trappen als je niet zoveel ruimte hebt.

Vlizotrap laten plaatsen? Vind een geschikte vakman voor jouw project via onze gratis offerteservice. Start je aanvraag hier.

vlizotrap

 

Voordelen vlizotrap

Er zijn meerdere goede redenen om voor een vlizotrap te kiezen. Hieronder een kort overzicht:

 • Ruimtebesparend: een uitschuifbare of uitklapbare trap betekent dat je geen ruimte kwijt bent aan een enorm trapgat in huis. Zit het luik van de trap dicht? Dan valt deze nog nauwelijks op. Let wel op dat dit soort trappen wat steiler is. Gebruik je je zoldertrap erg regelmatig? Dan is een vlizotrap met leuning dus geen overbodige luxe.
 • Veel opties: er zijn meerdere materialen, soorten, extra functies, … waaruit je kan kiezen. Het is zelfs mogelijk om een elektrische vlizotrap te laten monteren.
 • Budgetvriendelijk: een vlieringtrap is een stuk goedkoper dan een vaste trap. Zo zijn er al basismodellen beschikbaar vanaf € 120, al kan de prijs voor een elektrische vlizotrap oplopen tot ruim € 3.500.
 • Gemakkelijk te installeren: in principe kan je vlieringtrappen zelf plaatsen als je de bijgeleverde handleiding raadpleegt. Wil je fouten vermijden en zeker zijn van een perfecte montage? Schakel dan een vakman in via onze gratis offerteservice.

 

Mogelijke uitvoeringen van vlizotrappen

Welke uitvoeringen van vlizotrappen zijn er en welke passen het beste in jouw huis? Een overzicht van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden:

 

1. Systeem

Doorgaans kies je tussen een uitschuifbare vlizotrap, een uitklapbare vlizotrap of een schaartrap. Uitschuifbare trappen bestaan uit 2 onderdelen: 1 kort stuk op het luik en 1 lang stuk ladder dat je kan uitschuiven. Uitklapbare trappen bestaan daarentegen uit 3 delen. Ten slotte is er nog de schaartrap. Dit is een volledig vouwbare zoldertrap en bestaat meestal uit metaal.

 

2. Materialen

Mogelijke materialen voor vlieringtrappen zijn hout, aluminium of metaal. Hout is de goedkoopste optie en is achteraf nog in te korten, terwijl aluminium en metaal steviger en dus veiliger zijn. Ook gaan deze trappen langer mee, maar zijn ze een stuk zwaarder om uit te klappen of in te schuiven.

 

3. Afmetingen

Vlizotrap afmetingen variëren enigszins. Zo kan je voor de ladder zélf uitgaan van een standaardlengte van 2,8 meter, maar wisselen de afmetingen voor het trapgat tussen 60 à 140 centimeter in lengte en 52 à 84 centimeter in breedte. Een vakman helpt je graag om een passende vlizotrap te vinden.

 

4. Bediening

Vlizotrappen zijn handmatig uit te schuiven of op te vouwen met een bedieningsstok, maar er zijn tegenwoordig ook elektrische trappen. Deze trappen gebruiken een elektrische motor en zijn in en uit te klappen met een afstandsbediening. Als gevolg zijn deze trappen erg gebruiksvriendelijk, maar kosten ze wel wat meer dan andere uitvoeringen.

 

Welk type vlizotrap kies ik best?

Wat is de beste vlizotrap voor jou? Dit is afhankelijk van je woonsituatie, persoonlijke wensen, budget, … Zo is een elektrische vlizotrap met armleuning een goede optie wanneer je veel belang hecht aan comfort. Zoek je een budgetmodel? Dan is een standaard houten vlizotrap vaak de beste keuze. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk vrijblijvend voorstellen van 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt. Start je aanvraag hier.

 

Prijs vlizotrap

Gemiddeld kost een standaard vlizotrap € 120 à 1.500 (excl. btw en plaatsing). Kies je daarentegen voor een elektrische vlieringtrap? Dan mag je eerder rekenen op prijzen vanaf € 2.000 (excl. btw en plaatsing). De exacte prijs hangt af van het gekozen materiaal, het soort trap, … Een aantal richtprijzen op een rij:

Type vlizotrapGemiddelde prijs (excl. btw en plaatsing)
Houten vlizotrap€ 120 - 1.000
Metalen vlizotrap€ 400 - 1.000
Brandwerende vlizotrap€ 700 - 1.500
Elektrische vlizotrap€ 2.000 - 3.500

LET OP: dit zijn enkel richtprijzen. Zo verschillen prijzen per project, maar ook van vakman tot vakman. Vergelijk vrijblijvend 2 à 3 vakmensen actief in jouw buurt via onze gratis offerteservice.

 

vlizotrappen

 

Belangrijke aandachtspunten

Ongeacht welke vlizotrap je kiest, er zijn altijd aandachtspunten die je in je achterhoofd moet houden. Hieronder een kort overzicht:

 • Isolatiewaarde vlizotrap: de U-waarde van je vlieringtrap is bepalend voor de hoeveelheid warmte of kou die zich van de zolder naar de woning kan verspreiden of vice versa. Voor een comfortabele temperatuur in de hele woning ga je voor een isolatiewaarde van 1,2 of lager. Vooral brandwerende trappen hebben goede isolatiewaarden.
 • Veiligheid: er zijn een aantal maatregelen die je kan treffen om de vlizotrap veiliger te maken. Zorg bv. altijd voor borging aan de onderkant van de trap zodat deze niet zomaar wegglijdt. Daarnaast moeten alle aparte onderdelen van de vlieringtrap goed functioneren, correct zijn bevestigd, …
 • Accessoires: afhankelijk van je woonsituatie, wensen en budget kan je nog investeren in verschillende accessoires. Denk bijvoorbeeld aan trapleuningen, afwerking van het plafond, … Daarnaast is een traphekje op zolder een goede keuze om het trapgat te beveiligen.

 

Alternatieven voor een vlizotrap

Is een vlizotrap niet helemaal wat je zoekt? Dan zijn er nog meerdere alternatieven om te overwegen. Je kiest dan best voor een budgetvriendelijke vaste trap. Een kort overzicht:

 

1. Spiltrap

Kies je voor een vaste trap en wil je ruimte besparen? Dan is een spiltrap een interessante optie. Deze trappen draaien namelijk om een centrale as en nemen zo een stuk minder ruimte in beslag dan andere vaste trappen.

 

2. Molenaarstrap

Molenaarstrappen staan ook wel bekend als steektrappen en zijn steile, rechte trappen die relatief weinig ruimte in beslag nemen. Wat betreft toepassingen zijn ze goed te vergelijken met vlizotrappen, aangezien ze vaak worden gebruikt voor vlieringen en zolders.

 

Geld besparen = offertes vergelijken

Welk type trap je ook kiest, je doet er altijd goed aan om offertes te vergelijken. Zo geniet je van gericht advies en prijzen op maat, maar kan je ook uitvoertermijnen en werkwijzen vergelijken. Maak gebruik van onze gratis offerteservice en vergelijk voorstellen van trapspecialisten actief in je buurt. Start je aanvraag via het onderstaande offerteformulier:

 

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

 • Gratis
 • Vrijblijvend
 • Vergelijk & Bespaar
 • Professionele trappenmakers