Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Trappen-info.be Hét infopunt voor traprenovatie & nieuwe trappen.
Vergelijk 50+ gespecialiseerde trappenmakers online!
header image
Trappen-info.be

Bordestrap

Ben je op zoek naar de ideale trap voor je nieuwbouw? Of wil je je oude trap vervangen en heb je voldoende ruimte in je traphal, woonkamer, …? Dan is een bordestrap zeker het overwegen waard. Niet alleen ziet zo’n trap er stijlvol uit, zo’n bordes is ook een handig rustpunt. Wat zijn de mogelijke uitvoeringen van zo’n trap met een bordes? En op welke prijs mag je ongeveer rekenen? Je leest het in dit artikel!

Ga snel naar:
Voordelen en nadelen
Mogelijke uitvoeringen
Prijs bordestrap
Waarom trappenbouwer inschakelen?
Alternatieven voor trap met bordes
Vraag vrijblijvend je offertes aan

 

 

Wat is een bordestrap?

Een bordestrap bestaat uit 2 of meer rechte steektrappen, met daartussen 1 of meerdere platformen. Die plateaus staan ook bekend als ‘bordessen’. Zo’n trap is vooral aangewezen bij hoge trap- of inkomhallen of woonkamers waar je een draai van 90 of 180 graden kan of moet maken om de bovenverdieping te bereiken. Er bestaan 2 types bordessen:

  1. Afstapbordes: hier gaat het om platformen aan de onder- of bovenkant van de trap. Aan de onderkant is zo’n bordes vaak nodig om een kwartdraai te kunnen maken en zo ruimte te besparen. Aan de bovenkant is zo’n platform dan weer vereist voor een veilige toegang tot de volgende verdieping bij een opening in de vloer of plafond (vide).
  2. Tussenbordes: dit is een platform in het midden van de trap. Je kan zo’n bordes plaatsen om de looprichting van de trap te veranderen met een draai van 90 of zelfs 180 graden (dubbel bordes). Zo’n platform is doorgaans minstens 4 keer zo groot als de traptreden.

Bordestrap kopen? Laat je dan zeker gericht adviseren door een ervaren trappenbouwer actief in je buurt. Zo krijg je een goed zicht op de mogelijkheden, materialen, gemiddelde prijzen, … Via onze offertepagina kom je vrijblijvend in contact met meerdere experts. Start hier je aanvraag!

bordes trap

 

Voor- en nadelen van een bordestrap

In tegenstelling tot bij een kwartdraaitrap zijn bij een bordestrap alle treden even groot en breed. Door die combinatie van rechte steektrappen met 1 of meerdere platforms is zo’n trap dus gebruiksvriendelijker en veiliger. Wat zijn de andere voordelen van zo’n trap met bordes? En zijn er ook nadelen aan verbonden? Een kort overzicht:

 

Voordelen bordes trap

  • Ruim en toegankelijk: een trap met een bordes biedt erg veel ruimte en dus ook een optimaal gebruikscomfort. In combinatie met een trapleuning of glazen wand is het ook een erg veilige trap. Bovendien kan je de ruimte onder een tussenbordes ook nog gebruiken als opbergplaats, een hoek voor interieurdecoratie, …
  • Rustpunt in je trap: kies je voor een enkel of een dubbel tussenbordes? Dan is zo’n platform in het midden van je trap ideaal om even te rusten. Ook op latere leeftijd biedt zo’n bordes trap dus het nodige gebruiksgemak.
  • Luxueuze uitstraling: bordes trappen zijn niet enkel heel functioneel, maar stralen ook stijl en klasse uit. Door te werken met de juiste materialen en een piekfijne afwerking creëer je dus een luxueuze trap die ook een echte blikvanger in je woning is.
  • Vele uitvoeringen: ga je voor gesloten of open treden? Zie je graag metalen traptreden of toch liever hout, glas of natuursteen? Wil je trapverlichting integreren of niet? Bij een bordestrap heb je een brede waaier aan mogelijkheden. Verder lees je meer over de uitvoeringen van bordestrappen.

 

Nadelen bordes trap

  • Duurdere trap: door de omvang van de trap, de combinatie van materialen, de vaak luxueuze afwerking, … kost een bordes trap uiteraard iets meer dan een gewone rechte steektrap of een standaard kwartdraaitrap.
  • Neemt veel ruimte in: een bordestrap neemt veel ruimte in beslag en is daardoor niet geschikt voor elke woning. Zo moet je beschikken over een aparte traphal, brede inkomhal, grote woonruimte, … om zo’n trapvorm te kunnen plaatsen. Benieuwd of een bordestrap in jouw huis past? Vraag dan zeker advies op maat aan een trapspecialist in je buurt!

 

Mogelijke uitvoeringen van bordestrappen

Een bordestrap kopen op maat van jouw woning, wensen en budget? Dat is dankzij de vele mogelijke uitvoeringen een fluitje van een cent. Je kan onder meer de volgende keuzes maken:

 

1. Welke materialen?

Het trapframe van een bordestrap bestaat vaak uit roestvrij staal. Voor de treden heb je echter alle keuzevrijheid. Ga je voor een bordestrap in hout (beuk, eik, …) of voor een bordestrap in aluminium? Je kan dus voor een volledig metalen trap kiezen, maar ook een combinatie van staal en hout oogt erg stijlvol.

 

2. Open of gesloten treden?

Net als bij andere soorten trappen kan je ook hier kiezen voor gesloten of open treden. Die laatste zorgen voor meer lichtinval en een groter ruimtegevoel, maar ook voor meer warmteverlies. Bij een gesloten trap zit er dan weer een verticaal stootbord tussen elke trede, bv. bij een Z-trap. Dat type is veiliger en functioneler, zeker als je kleine kinderen hebt.

 

3. Welke afwerking?

Met de afwerking kan je de uitstraling van je bordes trap naar een nog hoger niveau tillen. Ga je voor een trapleuning in hout of metaal of laat je liever een glazen borstwering plaatsen? Wil je voor extra sfeer zorgen met trapverlichting in de treden of aan de zijkant van je trap? Vraag zeker naar de mogelijkheden voor de afwerking van je bordestrap bij een trapspecialist in je buurt.

 

4. Welke afmetingen?

De afmetingen van je bordestrap hangen natuurlijk van de beschikbare ruimte af. Hoe breed kunnen de traptreden zijn? Hoe hoog moet de trap zijn om de overbrugging te maken naar de volgende verdieping? Ook bij het bordes zelf kan je kiezen uit verschillende formaten. Een trappenbouwer zorgt ervoor dat je optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte in je hal, woonkamer, …

 

TIP: vergelijk voorstellen van meerdere trapspecialisten!

Wil je een breed overzicht van de mogelijkheden voor de toekomstige bordestrap in jouw huis? Vraag dan zeker offertes aan bij meerdere trapspecialisten in je buurt. Hun aanbod aan materialen, afwerkingen, … kan namelijk verschillen. Door verschillende bedrijven te contacteren, kan je naast de uitvoeringen van bordestrappen bovendien ook prijzen, uitvoertermijnen, … vergelijken.

Vrijblijvend offertes ontvangen? Via onze offerteservice kom je gratis in contact met meerdere gespecialiseerde trappenbouwers actief in je buurt!

 

Prijs bordestrap

De kosten voor een bordes trap hangen natuurlijk nauw samen met de vereiste afmetingen, het afwerkingsniveau, de gekozen materialen, … Voor een basic bordestrap met standaard afmetingen beginnen de prijzen vanaf 5.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing). Ga je voor een luxueuzere design bordestrap op maat? Dan zullen die prijzen eerder starten vanaf 9.000 euro (excl. btw, incl. plaatsing).

Een precieze prijs voor jouw bordes trap? Vraag dan zeker meerdere prijsvoorstellen aan bij trapspecialisten in je buurt. Zo kan je hun totaalprijzen, maar ook hun adviezen, mogelijke uitvoeringen, … gericht vergelijken. Dat is de beste garantie op een weloverwogen keuze. Start je aanvraag hier!

 

bordestrap hout

 

Waarom een trapspecialist inschakelen?

Een bordes trap op maat is een behoorlijke investering. Uiteraard wil je dus zeker zijn van een prachtig eindresultaat voor vele jaren. De beste garantie daarvoor is samenwerken met een ervaren trapspecialist in je buurt. Dankzij zijn expertise kan je rekenen op…

  • Analyse van de ruimte + opmetingen: een vakman komt eerst bij je langs om de beschikbare ruimte voor je trap te analyseren. Op basis van alle opmetingen kan hij de bordestrap berekenen en krijg je een 3D-ontwerp van je toekomstige trap. Na goedkeuring maakt hij je trap op maat in zijn atelier.
  • Vakkundige montage: zijn de onderdelen van je trap helemaal klaar? Dan zorgt de trapspecialist voor een vakkundige plaatsing volgens de regels van de kunst. Dankzij zijn ervaring en gespecialiseerd gereedschap gaat die montage ook behoorlijk snel.
  • Hoogwaardige materialen: zowel voor het frame als de treden, de leuning, de verlichting, … werkt een trappenbouwer alleen met kwaliteitsvolle materialen. Tegelijkertijd houdt je vakman zich ook mooi aan het vooropgestelde budget. Zo geniet je van een trap op maat die betaalbaar én duurzaam is.
  • Garantie op de werken: als je samenwerkt met een vakman krijg je garantie op de werken én op de trap zelf. Zo ben je dus financieel beschermd. Dat is niet het geval als je zelf een standaard trap plaatst.
  • Verlaagd btw-tarief: is je woning minstens 10 jaar oud? Dan betaal je slechts 6% btw op alle materiaal- en arbeidskosten voor je nieuwe bordestrap. Dat scheelt een flink stuk op je eindfactuur.

BELANGRIJK: wil je vrijblijvend in contact komen met 2 à 3 trapspecialisten actief in je buurt? Dat kan snel en eenvoudig via onze offerteservice.

 

Mogelijke alternatieven

Heb je toch te weinig plaats voor een trap met bordes? Of gaat je voorkeur uit naar een ander type? Dan kan je ook kiezen voor 1 van deze alternatieven:

  • Spiltrap: dit type trap draait rond 1 centrale as, waardoor je heel wat ruimte uitspaart. Daardoor is zo’n draaitrap ideaal als trap naar een tussenverdieping, mezzanine of vide.
  • Steektrap: dit is de meest eenvoudige trapsoort, maar wel eentje die behoorlijk wat plaats inneemt. Het gaat om een rechte, steile trap zonder draai. Hoe steiler de steektrap, hoe minder ruimte die in beslag neemt. Onder zo’n trap kan je ook een kast laten inbouwen. Door de eenvoud van deze trapvorm is een steektrap ook de meest budgetvriendelijke keuze.
  • Kwartdraaitrap: dit is in feite een rechte steektrap, maar met een draai naar links of rechts van 90 graden. Die kwartdraai kan zich zowel bovenaan als onderaan bevinden. Zelfs een dubbele kwartslag trap met een draai onderaan én bovenaan is mogelijk. Let op: in tegenstelling tot bij een bordes trap zijn niet alle treden in de bocht even groot en breed.
  • Wenteltrap: dit type trap draait om een vrije ruimte heen in een spiraal. In tegenstelling tot bij een spiltrap hoeft dat niet met een centrale as te zijn. Door het ontbreken van een centrale draagstructuur ziet zo’n wenteltrap er erg elegant en stijlvol uit. Let op: door de moeilijkheidsgraad van de opbouw is een wenteltrap doorgaans ook de duurste trapvorm.

 

Welke trapvorm kies ik het best?

Twijfel je nog tussen verschillende trapvormen? Contacteer dan zeker een trappenmaker actief in je buurt. Die analyseert jouw beschikbare ruimte en informeert je gericht over je mogelijkheden. Vraag je meerdere voorstellen aan? Dan kan je zelfs gratis de adviezen van meerdere vakmannen vergelijken. Zo maak je een doordachte keuze voor jouw trap!

Meerdere trappenbouwers contacteren? Je kan gratis en vrijblijvend meerdere voorstellen voor jouw trap ontvangen via het onderstaande offerteformulier:

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een gespecialiseerde trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Gespecialiseerde trappenmakers