Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.

Betonnen trap bekleden met hout

De traditionele houten trap moet bij nieuwbouw woningen en renovaties steeds vaker wijken voor beton. Niet onlogisch want beton is goedkoper, geluiddempend en het kan bovendien ook gebruikt worden tijdens de verbouwingen. Eens de woning klaar is en er voldoende budget aanwezig is, kan je de betonnen trap bekleden met hout of andere trapbekledingsmaterialen. Welke houtsoorten er in aanmerking komen en waar je op moet letten lees je hier.

 

Geschikte houtsoorten

Net zoals bij massieve trappen kan men kiezen uit heel wat diverse houtsoorten. We onderscheiden drie grote groepen:

 

trapbekleding europees loofhout Europees loofhout

Europees loofhout zoals beuk en eik wordt heel vaak gebruikt om trappen te bekleden. Het heeft bijzonder mooie structuren en kan bovendien ook tegen een stootje.

Je kan het behandelen met een gekleurde of kleurloze vernis en wanneer je het onbehandeld laat, zal het hout een mooie grijze schakering krijgen na enkele jaren. Zacht Europees loofhout zoals populier is minder geschikt als houten trapbekleding.

Prijzen voor trapbekledingen in Europees massief hout beginnen reeds vanaf 50 euro per trede en optrede.

 

 

trapbekleding europees naaldhout Europees Naaldhout

Wanneer je op zoek bent naar een goedkope trapbekleding in hout, dan is naaldhout zeker het overwegen waard. Door de snelle groei van de bomen is het hout bijzonder goedkoop. De meeste trappen in doe-het-zelfzaken zijn dan ook gemaakt van deze houtsoorten. De meest gekende naaldhoutsoorten zijn vuren en grenen.

Tegenwoordig wordt er ook steeds vaker gekozen voor thermisch gehard naaldhout. Dit hout is op ecologische wijze versterkt en kan onbehandeld geplaatst worden.

Voor de bekleding van een betonnen trap met naaldhout mag je rekenen op een prijs vanaf 30 euro per trede.

 

 

trapbekleding tropisch hardhout Tropisch hardhout

De laatste jaren is tropisch hout erg populair en daar zijn diverse redenen voor. De voornaamste voordelen van deze houtsoorten zijn dat ze heel sterk zijn en onbehandeld geplaatst kunnen worden. Het hout zal dan mooi vergrijzen, wat je trap een sfeervolle warme toets geeft.

De bekendste hardhoutsoorten zijn Azobé en Padouk maar ook andere soorten behoren tot de mogelijkheden. Het nadeel van tropisch hardhout is dat de afkomst niet altijd gekend is en dat het ook een enorme impact heeft op het milieu.

De prijs voor een trapbekleding in hardhout begint vanaf 75 euro per trede.

 

Ben je op zoek naar een professional voor het plaatsen van een nieuwe trapbekleding? Via de offertepagina kan je gratis en vrijblijvend prijzen op maat aanvragen bij specialisten in trapwerken. Klik hier voor meer info.

 

 

Zowel klassiek als modern

Met een houten trapbekleding kun je de sfeer in een bepaalde ruimte bepalen of juist accentueren. Hout is een natuurproduct met een natuurlijke warme uitstraling. Door moderne elementen in je huis, zoals een natuurstenen vloer te combineren met een houten trap, creëer je een goed uitgebalanceerde sfeer die rijk is aan texturen.

Een houten trapbekleding in combinatie met een parket- of laminaatvloer is natuurlijk ook uitzonderlijk mooi. Het hout kan desnoods in dezelfde kleur vernist of gebeitst worden of juist in een contrasterende kleur. Een trapbekleding in hout komt zowel in moderne als in klassieke interieurs goed tot zijn recht.

 

betonnen trap bekleden met hout verlichting

 

Voor- en nadelen van een houten trapbekleding

Voordelen
– Een betonnen trap die voorzien is van een houten bekleding is zeer stevig, kraakt niet en past in elk interieur.
– Door gebruik te maken van diverse kleuren beits, vernis of verf is er veel variatie mogelijk.
– Een houten trap laat zich makkelijk schoon houden.
– Door een houten bekleding toe te passen krijgt het ‘koude’ beton een warme uitstraling.

 

Nadelen
Hout is een natuurproduct dat niet veel maar toch enig onderhoud vereist. Het is echter geheel afhankelijk van de houtsoort hoe je het beste de traptreden kunt onderhouden. Meestal is onderhoud met een speciale mineraalolie voldoende om jarenlang plezier van je trap te hebben.

 

 

Zelf doen of laten doen

Het zelf bekleden van een betonnen trap met hout is alleen aan te raden als je veel ervaring hebt met het bekleden van trappen. Het is namelijk niet ongebruikelijk dat er bij de aanleg van betontrappen kleine constructiefouten worden gemaakt waardoor de treden niet altijd volledig recht, haaks of waterpas zijn.

Ook andere kleine afwijkingen in de maatvoering kunnen voor problemen zorgen wanneer je hier tijdens het leggen van het hout geen rekening mee houdt. Je loopt dan kans dat het materiaal niet stabiel ligt, gaat ‘wippen’ of na verloop van tijd gaat bewegen. Dat is enorm hinderlijk en hiermee wordt het mooie stabiele effect dat een betonnen trap kan hebben, teniet gedaan. Dat is niet alleen zonde van je geld maar ook van al je inspanningen.

Beter laat je gewoon een trappenmaker komen. Voor hem is het routine en daarnaast krijg je ook nog eens garantie op zo’n trap. Dan weet je dus zeker dat de bekleding goed ligt en dat ze ook goed blijft liggen. Daarnaast is het ook fijn dat er iemand met verstand van zaken bij je thuis komt kijken om de situatie ter plekke te beoordelen. Die kan dan een advies op maat uitbrengen en je allerlei voorbeelden en materialen laten zien.

 

Offertes voor trappen ontvangen?

Kies voor een professionele trappenmaker en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken en mooi eindresultaat. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van vakspecialisten actief in jouw buurt.

  • Gratis
  • Vrijblijvend
  • Vergelijk & Bespaar
  • Professionele trappenmakers