Rubberwood trap
Rubberwood wordt steeds meer gebruikt voor de productie van kasten, tafels, meubelen en trappen. Het is een sterke houtsoort met gunstige eigenschappen die goedkoper is dan vergelijkbare hardhoutsoorten. Bovendien heeft een rubberwood trap een stijlvolle uitstraling en gaat deze erg lang mee. In dit artikel lees je meer over de voor- en nadelen van een rubberwood trap, de mogelijkheden, de prijs, de alternatieven…
Ga snel naar:
Voor- en nadelen rubberwood trappen
Mogelijkheden rubberwood trap
Prijs rubberwood trap
Alternatieven trap in rubberwood
Enkele veelgestelde vragen
Vergelijk offertes van trapspecialisten
Wat is een rubberwood trap?
Rubberwood is hout dat afkomstig is van de rubberboom. Rubberbomen worden gebruik voor de productie van latex. Na 25 jaar geeft de boom niet voldoende latex meer en wordt hij gekapt. Dit hout heet rubberwood. Het wordt veel gebruikt in de meubelindustrie maar is ook erg geschikt voor het maken van trappen. Het hout is licht gekleurd, makkelijk te bewerken en erg vormvast. Daardoor zal het dus niet makkelijk krimpen of uitzetten. De houten treden op een rubberwood trap worden meestal gezaagd uit verlijmde panelen.
Interesse in een rubberwood trap? Een trappenspecialist geeft je persoonlijke info en advies op maat voor een rubberwood trap in jouw woning. Vind en vergelijk trappenmakers in jouw buurt.
Rubberwood trap voor- en nadelen
Wat zijn nu de voordelen en nadelen van een trap in rubberwood? We zetten hieronder de voornaamste op een rijtje:
- Stabiel: het hout is erg stabiel en sterk. Daardoor ben je zeker van een lange levensduur van de trap zonder dat er snel scheuren ontstaan, zelfs bij intensief gebruik. Bovendien blijven de treden jarenlang mooi door de stabiele eigenschappen van het hout en de sterke verlijming.
- Makkelijk bewerkbaar: je kan rubberwood makkelijk frezen, zagen of er in boren. Verder is het materiaal ook goed te verlijmen, waardoor er eenvoudig grote panelen van gemaakt kunnen worden.
- Goedkoop: rubberwood is interessant qua prijs. Het is namelijk 25 tot 35% goedkoper dan vergelijkbare hardhoutsoorten. Daarmee is het een interessante keuze voor elk budget.
- Ecologisch: rubberwood is afkomstig uit beheerde plantagebossen. Bovendien dient het eerst voor de productie van latex, pas nadien wordt het gekapt voor hout. Daardoor is dit hout een ecologische keuze.
- Afwerkingsopties: tot slot is rubberwood hout licht van kleur en kan het in verschillende kleurtinten afgewerkt worden. Het is namelijk makkelijk te overschilderen en kan dus volledig naar jouw stijl en smaak ontworpen worden.
- Duurzaamheidsklasse 5: rubberwoord heeft een duurzaamheidsklasse 5. Dat betekent dat het materiaal niet erg duurzaam is. Het droogt snel en er is een kans op verblauwing. Daar tegenover staat wel het veelzijdige gebruik van het materiaal.
- Veel onderhoud nodig: net als andere houtsoorten, moet een trap in rubberwood voldoende onderhouden worden. Maak de trap daarom regelmatig schoon met niet-bijtende middelen en gebruik eventueel extra beschermmiddelen om de uitstraling van het hout lang te behouden.
Mogelijkheden rubberwood trap
Er zijn heel wat mogelijkheden om een trap in rubberwood volledig naar jouw smaak en de stijl van je woning vorm te geven. We sommen hieronder enkele verschillende mogelijkheden op:
1. Trapvorm
Een rubberwood trap kan verschillende vormen hebben. De meest voorkomende en goedkoopste trap is een steektrap of molenaarstrap. Dat is een rechte trap zonder draaiing. Daarnaast kan je ook kiezen voor trappen met een soort draaiing zoals een kwartdraaitrap, een spiltrap of een wenteltrap. Wil je geen draaiing, maar heb je niet voldoende ruimte voor een steektrap? Dan is een bordestrap ook nog een geschikt alternatief.
2. Uitvoering
Naast verschillende trapvormen zijn er ook verschillende uitvoeringen mogelijk voor je rubberwood trap. Zo kan je bv. kiezen tussen een open of gesloten trap, waarbij de open trap geen stootborden heeft en zo een open gevoel creëert. Ook met een zwevende trap waarbij de traptreden als het ware zweven, kan je een erg open gevoel creëren. Andere mogelijke uitvoeringen zijn bv. een luie trap, waarbij de treden een grote aantrede en kleine optrede hebben of een rubberwood Z-trap waarbij de stootborden schuin staan.
3. Afwerking
Een rubberwood trap is licht van kleur en kan in verschillende kleurtinten afgewerkt worden. Als eerste kan je ervoor kiezen om je trap te vernissen, oliën of beitsen om deze bijvoorbeeld een whitewash tint of een licht eiken kleur te geven. Je kan er vanzelfsprekend ook voor kiezen om de afwerking naturel te houden door de trap af te werken met een transparante vernis. De treden in een rubberwood trap hebben een luxe parketlook. Verder kan je je houten trap ook schilderen in een kleur naar keuze zoals bv. zwart of donkerbruin.
4. Accessoires
Tot slot kan je je rubberwood trap ook nog afwerken met enkele accessoires. Denk bijvoorbeeld aan een trapleuning. Deze kan je net zoals je trap ook in rubberhout kopen om een mooi geheel te krijgen, maar ook andere opties zoals metaal, glas of een andere houtsoort zijn mogelijk. Daarnaast is ook trapverlichting erg populair. Verlichting rond je traptreden zorgt voor extra sfeer en veiligheid.
TIP: een expert kan je verder informeren over de opties voor een trap. In zijn advies houdt hij ook rekening met jouw budget, wensen en de stijl van je woning. Ontvang advies op maat van experts.
Rubberwood trap prijs
De prijs voor een rubberwood trap ligt ongeveer tussen € 2.500 en 4.000 (incl. plaatsing en excl. btw). Die prijs is gemiddeld 25 tot 35% lager dan een trap die gemaakt is van een vergelijkbare hardhoutsoort. Indien je de lichte kleur van het hout kunt waarderen, is een rubberwood trap dus zeker het overwegen waard. Hou er wel rekening mee dat een trap in deze houtsoort altijd op maat gemaakt wordt en de prijs ervan afhankelijk is van o.a. de trapvorm, het aantal treden en de afwerking.
Vergelijk altijd meerdere prijsvoorstellen! Overweeg je de aankoop van een trap in rubberwood, vraag dan altijd offertes aan bij verschillende aannemers. Zo kan je meerdere prijzen vergelijken en ben je zeker van de beste keuze. Vergelijk prijsvoorstellen op maat van verschillende trappenmakers.
Alternatieven voor trap in rubberwood
Nog niet overtuigd voor een trap in rubberwood? Vergelijk zeker ook eens de mogelijke alternatieven voor een houten trap:
-
Eiken trap
Eiken trappen hebben heel wat gelijkaardigheden met rubberwood trappen. Zo zijn ze erg stevig en gaan ze lang mee, kan je ze op tal van manieren afwerken en hebben ze een warme en authentieke uitstraling. Eikenhout is doorgaans wat donkerder van kleur dan rubberwood en heeft een iets betere duurzaamheidsklasse. Daar staat ook een hogere prijs tegenover.
-
Beuken trap
Een andere mogelijke houtsoort voor je trap is beukenhout. Beukenhout is te herkennen aan de lichtbruine, witachtige tot zelfs zachtroze kleur en de fijne nerf structuur. Een beuken trap is ook vrij sterk en gaat lang mee. Het is net zoals eikenhout een iets duurdere houtsoort dan rubberwood en heeft ook heel wat mogelijkheden voor de afwerking.
-
Grenen trap
Tot slot komen ook trappen in grenenhout vrij vaak voor. Grenenhout is net als rubberwood iets minder duurzaam, maar wel budgetvriendelijker dan eiken- of beukenhout. Qua prijs is een grenen trap te vergelijken met een rubberwood trap. Grenenhout is te herkennen aan de lichte tot roodbruine kleur en de uitgesproken vlamtekening.
Niet zeker welke houtsoort je best kiest? Via onze offerteservice ontvang je vrijblijvend advies op maat van een erkende trappenmakers in jouw buurt. Vergelijk vrijblijvend advies en offertes op maat.
Veelgestelde vragen rubberwood trap
Heb je nog vragen over een trap in rubberwood? Bekijk dan zeker eens het antwoord op enkele veelgestelde vragen hieronder:
-
Hoe moet je een rubberwood trap onderhouden?Om een rubberwood trap te onderhouden, moet je deze enerzijds behandelen tegen slijtage en anderzijds regelmatig reinigen:
- Beschermen tegen slijtage: om gebruikssporen, scheurtjes en slijtage tegen te gaan, moet je regelmatig een nieuwe beschermlaag aanbrengen. Bij een geschilderde trap breng je best een nieuw laagje verf aan en bij een trap met olie, vernis of beits kan je deze laag ook af en toe vernieuwen. Hoe vaak je dat best doet, hangt af van de gekozen afwerking, en hoeveel en hoe je je trap gebruikt.
- Schoonmaken: het is vanzelfsprekend dat je je rubberwood trap ook regelmatig moet reinigen. Dat doe je best met een borstel of stofzuiger en een vochtige, zachte doek met eventueel een zacht schoonmaakproduct speciaal voor hout.
-
Hoe kan je een rubberwood trap renoveren?Is je trap al wat verouderd of versleten? Dan zijn er een aantal manieren om deze terug wat op te knappen. Zo hoef je niet meteen in een nieuwe trap te investeren:
- Bekleden: om je trap snel en gemakkelijk een nieuwe look te geven, kan je ervoor kiezen om deze te bekleden met overzettreden of tapijt. De overzettreden kunnen uit hout, maar ook uit een ander materiaal bestaan. Een tapijt kan enkel in het midden van je trap liggen of volledig je trap bedekken.
- Zandstralen of luchtgommen: je rubberwood trap zandstralen of luchtgommen is ideaal wanneer je de originele uitstraling van je trap wil herstellen. Deze methodes schuren met een straalmiddel de oude afwerkingslagen weg.
- Herschilderen, vernissen…: om je rubberwood trap een nieuwe uitstraling te geven, kan je deze bijvoorbeeld schilderen. Natuurlijk kan je ook een nieuwe vernis-, olie- of beitslaag aanbrengen met of zonder kleur om je trap te renoveren.